Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Rupa progutala voćnjak

„Hiljadugodišnje vode“, u vidu preobimnih padavina, donele su probleme svima u regionu i Srbiji, pa i meštanima Knjaževca. Domaćinu Živoradu Ranđeloviću pojavila se ogromna rupa u sred voćnjaka!

rupa 1

Sa dubinom od preko 8 metara i širinom 7, rupa se konstantno širi. Na dnu bezdana vide se poprečni hodnici u više pravaca.

rupa 3

Živorad više ne sme da obrađuje svoj voćnjak, a strahuje i da će rupa progutati i obližnji električni stub. Traži od lokalne samouprave i nadležnih institucija da rupu zatrpaju, jer može doći do povređivanja ljudi i životinja. Inače, u neposrednoj blizini voćnjaka u kom se otvorila rupa nalaze se ostaci starog rudnika – Dubrava, u kom je eksploatisan ugalj, sve do kraja pedesetih godina.

rupa 2

Pored ležišta i rezervi uglja, knjaževački kraj je bio poznat i po rudarstvu metala, koje počinje još pre dolaska Rimljana, a naročito intezivno u njihovo vreme. Oni su eksploatisali: zlato, srebro, bakar i gvožđe, o čemu svedoče dobroočuvane podzemne rudničke prostorije u mnogim mestima.

rupa 4 (1)

Najpoznatiji je kontraverzni rudnik uranijuma u Gabrovnici, nadomak Kalne, otvoren 1957. godine, a zatvoren i konzerviran, tobože zbog neisplativosti, 1963. godine.

Autor: S.T.
Foto: V.R.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara