Građani, gradite lepe srpske kuće

Broj pregleda

Zainteresovnai treba da prilože vlasnički list, kopiju plana parcele i informaciju o lokaciji.

1

Građani koji žele da grade kuću po ugledu na tradicionalnu srpsku arhitekturu, mogu podneti Ministarstvu građevinarstva i urbanizma zahtev za besplatni projekat. Na raspolaganju im je 16 projekata, a potrebno je da prilože vlasnički list, kopiju plana parcele i informaciju o lokaciji.

Neka rešenja zahtevaju mnogo novca, a neka samo dobru ideju. Od danas se Ministarstvu građevinarstva može podneti zahtev za besplatan projekat kuće po ugledu na tradicionalnu srpsku arhitekturu. Na raspolaganju su na konkursu odabranih 16 projekata.

Vezujući se za narodnu arhitekturu u različitim krajevima dobijeno je niz rešenja koja odražavaju duh podneblja, ali su istovremeno prilagođena savremenim zahtevima. Oni koji su zainteresovani da grade takve kuće mogu na sajtu Ministarstva građevine da odaberu model kuće i dostave zahtev Ministarstvu. Potrebno je da prilože vlasnički list, kopiju plana parcele i informaciju o lokaciji.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da će građevinska dozvola po novom zakonu biti besplatna, kao i da će projekat Ministarstvo dati besplatno.

„Nadamo se da će građani početi da grade lepe srpske kuće, koje su tradicionalne. Naše službe će kontrolisati da li je izvedeni objekat po projektu ili ne“, ističe ministar Ilić.

Planovi u kojima su primenjena iskustva narodnog graditeljstva u savremenom projektovanju, dobijaće se u skladu sa podnebljem gradnje.

Igor Marić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije, smatra da kuće, pored pejzaža, geografije, folklora i jezika, obeležavaju jedan prostor.

„S obzirom na to da se Srbija sastoji od nekoliko regija, mi imamo to bogatstvo da te kuće budu različite. Imamo šumadijsku kuću, vojvođansku, planinsku i ravničarsku, i moravsku arhitekturu, i to sve treba da pokažemo. To ne znači da nismo savremeni, jer u sve te kuće se ugrađuju najsavremenije tehnologije“, kaže Marić.

Kuće su energetski efikasne, a preporuka je da se grade od materijala karakterističnih za određene predele. Prema projektima inspirisanim tradicionalnim graditeljskim nasleđem, ove godine, kako se planira, biće izgrađeno i hiljadu i 700 socijalnih stanova u Srbiji.

(Kurir)

Povezano

Pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine ostvarile 552 majke

Pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine ostvarilo 513 majki

Knjaževcu 20 miliona za program energetske sanacije zgrada, kuća i stanova

Po ceni manjoj od 20 evra za ar kupovalo se zemljište i u Knjaževcu

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi