Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Koncert Daniela Marquesa u Domu kulture

Virtuoz Daniel Marques de Aguiar nastupiće 19. septembra u holu Doma kulture u Knjaževcu sa početkom u 20 časova.

Nisville 2009

Za ovaj koncert ulaz je besplatan, poručuju iz knjaževačkog Doma kulture.

Daniel Marques de Aguiar studirao je gitaru kod najboljih brazilskih pedagoga, a svoj upečatljivi stil izgradio je na kombinaciji perfektne klasične tehnike i bogatstva brazilskog folklora i ritmova nastalih iz njega. Ono što ga još zanima i što proučava jeste frevo muzika.

On je diplomirao na Federalnom Univerzitetu u Rio de Ženeiru, gdje je i magistrirao na tezi Gitara u Frevu: jezik u konstrukciji. Intenzivno je svirao i snimao sa čuvenim brazilskim umjetnicima instrumentalne muzike kao što su Ermeto Paskal, Paulo Moura, Ginga, Karlos Malta, Robertinjo Silva, Ze Paulo Beker, Nelson Faria, Žilson Perenzeta, Armandinjo, UFRJAZZ, Nikolas Krasik i Žovino. Sa orkestrom Frevo Diablo, u 2010. godini osvojio je najznačajniju brazilsku nagradu Prêmio da Música Brasileira za najbolji CD iz oblasti regionalne muzike. Održao je brojne radionice i predavanja na prestižnim međunarodnim institucijama.

Nastupio je u preko 40 evropskih zemalja i na festivalima kao što su Kopenhagen džez, Mir gitar festival, Upsala gitar festival, Hapavesi folk, Talina gitar fest, Esti koncert, Guitar Art Summer Fest. U SAD-u je takođe imao turneju i nastupio je na prestižnom SXSW festivalu, kao i u svim značajnim koncertnim salama i na festivalima u Čikagu, San Francisku, Los Anđelesu, Njujorku i Filadelfiji. U 2002. osvojio je nagradu Prêmio Maestro Eleazar de Carvalho za najboljeg solistu, izvodeći Vilja Lobosov Koncert za akustičnu gitaru i orkestar zajedno sa Brazilskim nacionalnim orkestrom. Sa svojim triom je 2010. u čuvenom džez klubu Jazzhus Montmartre u Kopenhagenu uživo snimio CD.

(Biografija: Gaf)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara