Broj pregleda

Velika zima 1954-te

Ove godine najavljuju veliku zimu i još veći sneg. Ipak, istorija beleži, a fotografije svedoče o zimi i snegu koji je sredinom prošlog veka bukvalno zatrpao našu varoš.

Knjaževac pod snegom 1954..jpg nn

Zime i velikih snegova koji su pedesetih godina prošlog veka zahvatili knjaževački kraj najstariji meštani i danas se sećaju. O lepotama nesvakidašnje zime, ali i nevoljama koje je donela, svedoče i stare fotografije.

Knjaževac pod snegom 1954. 1.jpg nn
Knjaževac pod snegom 1954. godine

Fotografije snegom prekrivenog grada, koje je stari bračni par doneo u knjaževačku biblioteku na skeniranje, načinio je sredinom prošlog veka varoški fotograf Vojkan Krstić, čuveni „Foto Zvezda“.

Smetovi visoki po nekoliko metara te 1954. i 1956. godine otežavali su kretanje kroz varoš, a nastava u školama, kao danas, bila je obustavljena. Knjaževčani su na ulice izlazili samo u krajnjoj nuždi ili da se, za uspomenu, ovekoveče pred objektivima foto-aparata.

Jedna od dve priče o velikim snegovima pedesetih godina nije se završila idilično, kako možda izgleda na starim fotografijama.

Otapanje belog pokrivača u knjaževačkom kraju, najverovatnije 1956. godine, kako stariji Knjaževčani pamte, izazvalo je i najveću poplavu u varoši na obalama Trgoviškog i Svrljiškog Timoka. Reke su se izlile iz svojih korita i potekle ulicama u samom centru, pričinivši veliku materijalnu štetu gradu i okolnim naseljima.

(Knjaževačke novine; rts)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE