Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Srpska nova godina uz “Dream band“ i trubače

Na platou ispred Doma kulture Knjaževčani će imati prilike da proslave pravoslavnu novu godinu uz “Dream band“, trubače, vatromet, kuvano vino i rakiju.

10897845_448452861972066_1312919852577182363_n

Knjaževac neće mnogo kaskati za gradovima i opštinama koje će 13. januara ispratiti staru i dočekati novu pravoslavnu godinu. Za ovaj dan, gradski oci su priredili doček uz uživo muziku, trubače, vatromet, kuvano vino i rakiju.

Da li je primereno da jedna među siromašnijim opštinama u Srbiji, na ovakav galantan način dočekuje “Srpsku novu godinu“, ostaće nam da vidimo nakon utrošenih sredstava.

Naučnici su samo delimično u pravu kad kažu da je srpska Nova godina u stvari starokalendarska, nastala po računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar. Iako se može nazvati i pravoslavnom, jer je slave Rusi, Gruzini monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci, srpska Nova godina je nešto drugo, jer je nastala kao znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet.

Ona nije počela da se slavi javno i prkosno 1919. godine, kada je Kraljevina SHS za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. Srbi su postali smunjičavi tek 1923, kada je iz Zagreba poručeno da pravoslavna slavlja navodno štete privredi i trgovini, piše “Telegraf“’.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara