Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Deca do 12 godina samo u specijalnom sedištu

Deca do 12 godina ili niža od 135 cantimetra u automobilima će se voziti samo u specijalnim sedištima.

577273_11_f

Ove novine u Zakonu o saobraćaju, koje će se primenjivati najkasnije od 1. juna, potvrđuje za “Blic” član Damir Okanović, Radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju.

Najčešća je zabluda roditelja da su deca sigurnija u njihovom naručju

– Uvideli smo da je izuzetno opasno kada su deca pozadi vezana sigurnosnim pojasem, a pritom nisu u dodatnom sedištu. U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je prosečna visina za dete do 12 godina – objašnjava Okanović.

Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. Istraživanja su pokazala da se je samo 10 odsto dece tokom vožnje u sigurnosnim sedištima.

Sadašnji propisi o deci

  • Do tri godine mora da bude u sigurnosnom sedištu
  • Od tri do 12 godina ne moraju da budu u sedištu, ali na zadnjem sedištu treba da budu vezana pojasem
  • Na prednjem sedištu ne smeju da budu mlađi od 12 godina

* Može biti u sedištu napred, ali mora biti okrenuto suprotno od smera kretanja automobila i vazdušni jastuk mora biti isključen

 

Okanović, koji je i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da sedišta nisu svemoguća, ali su daleko bezbednija za dete.

– Događale su se nesreće u kojima su deca ginula, a roditelji su zadobili samo ogrebotine. Najčešća je zabluda roditelja da su deca sigurnija u njihovom naručju. A u trenutku sudara, težina deteta se višestruko povećava i roditelji nemaju šanse da ih zadrže – dodaje Okanović.

Istraživanja su pokazala da je rizik da se dete povredi ukoliko nije u sedištu povećano i do sedam puta, dok sedište smanjuje rizik povreda i do 70 odsto. Dečja sedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar od pozadi od 30 kilometara na sat.

Osim ove izmene Zakona o saobraćaju, do 1. juna će važiti novi propis, kojim će se za nasilničku vožnju bez dozvole ili sa dva promila alkohola u krvi oduzimati vozilo. Vozači do 21 godine i do dve godine od dobijanja vozačke dozvole, neće smeti da voze od 23 sata do šest. Uvode se i stroži propisi za tehničke preglede i obuku vozača, koji će imati i video-nadzor.

(Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara