Broj pregleda

Nema zahteva za povećanje cene struje

Izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za proizvodnju energije Dragan Jovanović izjavio je danas da u ovom trenutku nema zahteva za povećanje cene struje.

544555 struja ap f

Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je na početku godine najavljeno da do kraja zimskog perioda neće biti povećanja cene struje i da se to obećanje ispunjava. On je istakao da EPS do danas nije podneo nikakav zahtev za korekciju cene struje i da je to pitanje u nadležnosti Agencije za energetiku, a da sada nema nikakvih zahteva, niti je EPS u planu za 2015. godinu predvideo korekciju cene struje.

Jovanović je, ipak, dodao „da nije to baš tako jednoznačno da može da se kaže, da, ove godine neće biti sigurno i to zaključavamo“.

– Cena struje je živa stvar. EPS je na putu da uspostavi profitabilnost u svom poslovanju – rekao je Jovanović i dodao da se u balansu izmedju troškova i prihoda dolazi do potreba za određenom cenom struje.

Jovanović je ocenio da je 2014. godina bila teška u svakom pogledu, pa i energetskom, zbog posledica poplava i elementarnih nepogoda koje su sanirane kao što je to Elektroprivreda i Ministarstvo energetike najavljivalo.

Izvršni direktor EPS-a za proizvodnju energije je ukazao da se isporuke uglja sa kolubarskih, odnosno tamnavskih kopova, obavljaju prema potrebnoj dinamici koja trenutno zadovoljava potrebe sistema za električnom energijom.

– Imajući u vidu da smo izašli iz teške godine, sa relativno smanjenim kapacitetima, naravno, da je EPS ugovorio nabavku odredjene količine električne energije da bi dopunio nedostajuće količine i to je u zbiru nešto što zadovoljava potrebe za dnevnom potrošnjom – rekao je Jovanović.

Na pitanje o reorganizaciji EPS-a, Jovanović je odgovorio da je EPS od vlade dobio saglasnost za promenu osnivačkih akata i da očekuje da se ove godine uradi promena pravnog statusa zavisnih privrednih društava, što će podrazumevati još stoprocentno državno vlasništvo i da će EPS i dalje biti javno preduzeće Srbije.

(Info i foto: Blic)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE