Struja skuplja već u računu za april

Broj pregleda
01,
Nije aprilili…

Razgovori o načinu na koji će biti sprovedena odluka o poskupljenju struje za 15 odsto biće okončani sutra, saznaje „Blic“.

Kraj zimske sezone, odnosno 16. april, biće, prema aktuelnom planu, dan primene novog cenovnika za struju. Praktično, postojeća cena kilovata biće u proseku povećana za 7,5 odsto. Na taj iznos biće obračunata akciza od 50 para, a zatim i PDV od 20 odsto – objašnjava izvor „Blica“ iz Vlade.

To znači da bi EPS tokom aprila izvršio dva merenja brojila domaćinstava, a sam račun za taj mesec sadržavao bi deo obaveza građana po starim i po novim cenama.

Kako saznajemo, tokom prethodne nedelje vođeni su intenzivni razgovori između predstavnika Ministarstva finansija i EPS-a o načinu na koji će se državi uplaćivati akciza.

Postojeći zakon predviđa da se akciza, kao i PDV, obračunava na isporučene i fakturisane usluge i robu, u ovom slučaju na isporučene kilovate. Međutim, direktor EPS-a Aleksandar Obradović insistira da se akciza obračunava i u budžet uplaćuje samo za plaćene račune. Obrazloženje mu je da je EPS u ozbiljnim problemima zato što sada plaća PDV na svaki poslat račun, bez obzira na to što mnogi od njih nisu plaćeni – otkriva naš izvor.

Predstavnici MMF-a očekuju da Vlada uradi ono na šta se obavezala i da to učini u roku koji je sama odredila.

Iz MMF-a nema pritiska, ali iz svih kontakata koje sa njima imamo jasno je da su zabrinuti zbog načina na koji se Vlada ponaša prema prvoj od brojnih mera na koje smo se obavezali u toku priprema za sklapanje aranžmana. Ovo je, kako kažu, tek prvi u nizu dogovorenih poteza i jasno je da kašnjenja u njegovoj realizaciji ne idu naruku kredibilnosti Vlade Srbije kao sagovornika i partnera u sprovođenju detalja sporazuma sa Fondom – kaže izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

I Zuzana Murgasova, šef Misije MMF-a za Srbiju, nedavno je za „Blic“ podsetila da je poskupljenje struje od aprila jedna od preuzetih obaveza Srbije. Interesantno je da se tokom pregovora sve vreme govorilo o poskupljenju čim prođe grejna sezona, 1. aprila, iako se grejna sezona završava 15. aprila.

SAMO ZA DOMAĆINSTVA
Za razliku od ranijih poskupljenja struje, kada je ono bilo planirano i za privredu i za građane, ovo povećanje cene kilovata odnosi se samo na domaćinstva. Privreda, shodno liberalizaciji tržišta električne energije, već plaća značajno višu cenu struje. Ipak, i njima će se računi uvećati, ovoga puta za iznos akcize.

(Info i foto: Blic)

Povezano

Direktor EPS-a: Poskupljenje struje nije izvesno, odluka o promeni cene posle detaljne analize

Ove ulice biće bez struje danas do 13.30h

Predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije

U Srbiji neće biti restrikcija električne energije

LITAR ZEJTINA I DO 200 DINARA?!

Neka sela su bez struje zbog problema sa ledenom kišom

VESTI IZ KATEGORIJE

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

FK Timočanin poražen u sedmom kolu Srpske lige Istok

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

FOLKLOR: Koncert 7. marta u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu

HUMANITARNA UTAKMICA ZA MALU NEDU! DOĐITE SVI IGRAJU KMF TIMAKUM I KMF RASADNIK

Jedan odgovor

  1. A sto nam lepo ne uzmete dusu i to je to. Pa jel ste vi normalni. Ko moze da prezivi sa 20 000 dinara ceo mesec i pritom da hrani cetvoroclanu porodicu. Zato nam je Srbija pusta i prazna i prazni se svakog dana. Ko ce da se zeni i stupa u brak??? Da muci sutra nekog treceg koji to ne zasluzuje. Bruka za vlast i za sve koji vode drzavu. Od 2000.te pa na ovamo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!