Broj pregleda

Tehnička škola obeležila Svetski dan zdravlja

U radu Tehničke škole značajno mesto zauzima promocija zdravog načina života. Stari Latini su govorili “Mens sana in corpora sano“, ili “U zdravom telu, zdrav duh“. Zbog toga smo se ove godine uključili u obeležavanje Svetskog dana zdravlja, koje je organizovao Crveni krst.
tehnicka
Ovaj datum obeležen je u utorak, 07. aprila 2015. godine, predavanjem koje je održano u Domu učenika srednjih škola.
Ovogodišnji Dan zdravlja bio je posvećen zdravoj ishrani, pod sloganom “Od njive do trpeze – zdravstveno ispravna hrana“.
Pravilna ishrana jedan je od najvažnijih činilaca za očuvanje i unapređenje zdravlja. O načinima kojima možemo da poboljšamo kvalitet naše ishrane, i tako sačuvamo svoje zdravlje govorili su Violeta Milosavljević, stručni saradnik Crvenog krsta u Knjaževcu, nastavnica biologije Ana Savev, volonter Crvenog krsta Maja Malinović i nastavnik srpskog jezika i književnosti iz naše škole Bojan Ristić. Učenici – korisnici internatskog smeštaja Doma učenika, dobili su nova saznanja o zdravom načinu ishrane, o tome koje su namirnice najzdravije i najkorisnije za njihov razvoj, a potom su učestvovali i u anketi posvećenoj ishrani. Iako su svesni značaja svakodnevne upotrebe voća u ishrani, veći broj učenika često se hrani nezdravo, jedući brzu hranu i pijući gazirane napitke.
U nastavku je uspostavljen dijalog sa učenicima, koji su mogli da pitaju sve što ih je zanimalo u vezi sa zdravom i pravilnom ishranom. Posebno je skrenuta pažnja na značaj redovnog uzimanja obroka i žvakanja hrane. Dnevno su nam potrebna tri veća obroka (doručak, ručak i večera), kao i dve užine, dok je hranu potrebno duže žvakati, kako bi proces varenja počeo već u ustima. Takođe, treba unositi i dosta tečnosti. Najzdravije piće je voda, taj nezamenljivi izvor života. Svakodnevno treba u organizam unositi bar 8-10 čaša ove dragocene tečnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE