Broj pregleda

U pripremi novi zakon o stečaju

Ministar privrede Željko Sertić najavio je danas donošenje novih zakonskih rešenja o stečaju.

519536 zeljko sertic foto kostadin kamenov fU razgovoru sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom i predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, Sertić je istakao da se dosadašnje predrasude o stečaju moraju menjati.
Taj proces, kazao je, podrazumeva u najvećem broju slučajeva „čišćenje“ preduzeća od nagomilanih dugova i podrazumeva izdvajanje „zdravih delova preduzeća“, koji mogu da dovedu do nastavka rada.
„Planiramo nova zakonska rešenja o stečaju. Stvaramo uslove da stečaj bude lek za poslovno oživljavanje preduzeća koja imaju strukturne probleme koje ne mogu sama da reše, a imaju radni ili bilo koji drugi kapacitet koji može da ih pokrene“, objasnio je Sertić, saopšteno je iz Ministarstva privrede.
Vulin je podsetio predstavnike Samostalnog sindikata da je Vlada Srbije obezbedila socijalni program za radnike preduzeća u restrukturiranju, ali da se nisu svi radnici prijavili za ovaj program, za koji je ostalo još malo vremena.
On je objasnio da Vlada nema ništa protiv radničkog akcionarstva, ali pod uslovima koji su jednaki za sve potencijalne kupce privrednih subjekata iz portofolia Agencije za privatizaciju.
Učesnici skupa su se složili da sastanci predstavnika Vlade Srbije i sindikata moraju biti češći, kako bi se blagovremenom razmenom informacija i mišljenja proces privatizacije učinio efikasnijim.
Orbović je pohvalio dosadašnje napore Vlade Srbije u poboljšanju privrednog ambijenta, a posebno mere na rešavanju problema Železare Smederevo.
On je predložio da se po sličnom modelu reše i problemi još nekih preduzeća, a takođe i založio za princip radničkog akcionarstva u firmama gde je takvo rešenje moguće.
Sertić je čelnicima Samostalnog sindikata objasnio da Vlada Srbije neće dozvoliti privatizaciju preduzeća kroz rasprodaju imovine, što je ranije bio čest slučaj, već se insistira na investiranju.
„Imamo mnogo nasleđenih problema koji koče privatizaciju – od problema sa višegodišnjim sudskim sporovima i restitucijom, do opstrukcije pojedinih direktora u preduzećima koja treba da se privatizuju. Rešićemo te probleme, ali nam je i u tom smislu neophodna saradnja sa sindikatima. Svima nam je u interesu uspešno okončanje procesa privatizacije, kao i podsticanje proizvodnje. Rast proizvodnje i izvoza i postavljanje srpske privrede na zdrave osnove je prioritetni srpske vlade“, naveo je Sertić.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE