Digitalni signal plaća i onaj ko ima kablovsku

Broj pregleda

Najlošiju sliku na televizorima po okončanju procesa digitalizacije imaće korisnici kablovske televizije sa osnovnim paketima, koji će i dalje primati samo analogni signal.

600186 tv01rasfoto shutterstock f
Digitalizacija će potrajati: Više od milion građana i dalje će preko kabla primati samo analogni TV signal

Takvih je, prema poslednjim podacima RATEL-a iz 2013. godine, oko 1,2 miliona, što je čak četiri petine od ukupnog broja od 1,5 miliona korisnika kablovske televizije u Srbiji.
Svi oni će moći da se prebace na digitalnu televiziju, i to na dva načina. Prvi je kupovinom skupljeg paketa kod njihovog kablovskog operatera, koji nudi i digitalnu televiziju, što će ih koštati dodatnih nekoliko stotina dinara mesečno na pretplatu koja u proseku iznosi oko 1.100 dinara.

Na anteni dva i po milionaČak 38 odsto stanovnika u Srbiji televizijski program i dalje prati preko običnih krovnih ili sobnih antena. Digitalizacija se, dakle, direktno tiče oko 2,5 miliona građana Srbije koji prate „zemaljsku“ televiziju. Pored onih oko 1,5 miliona građana koji su na kablovskoj mreži, još nešto više od 355.000 građana Srbije televiziju gleda preko IPTV-a.

Drugi način je povratak na takozvanu zemaljsku televiziju, koju bi pratili uz pomoć antene, a koja će od polovine juna biti potpuno digitalna. I to će, doduše, iziskivati dodatne troškove – za kupovinu novog televizora sa DVB-T2 risiverom, koji može da prima digitalni signal (cena od 300 evra) ili za nabavku „set-top boksa“ (STB), uređaja koji se priključi na stariji televizor i omogućava mu da prima digitalni signal (cena od 2.500 do 5.000 dinara).
Bitno je napomenuti da cena STB uređaja ne utiče na kvalitet slike, a razlika potiče od razlike u korišćenim komponentama i materijalima, kao i od trgovačke marže.
Ovi korisnici posle toga neće imati druge troškove za primanje digitalnog signala, koji osim kvalitetnije slike zasad pruža i mogućnost vraćanja programa ako ste 600188 10 hfnešto propustili da pogledate, snimanja emisija kako biste ih kasnije pogledali, a gledaoci će moći da primaju i upozorenja da na kanalu koji trenutno ne prate uskoro počinje emisija koju bi želeli da gledaju.
S vremenom, a to zavisi i od samih televizija, u ponudi će biti i neke od usluga koje već postoje kod kablovskih operatera, kao što su gledanje videa na zahtev (VOD) i kanali visoke rezolucije (HDTV). Digitalizacija će i osobama koje imaju problema sa sluhom učiniti dostupnim i sadržaje poput zabavnih ili informativnih emisija koje se ne emituju uživo, sa titlom u dnu ekrana. To, kao i biranje titla na nekom drugom jeziku, zavisiće pre svega od televizija koje treba da urade te titlove. Prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa neće, međutim, doneti promene gledaocima koji preko kablovskih mreža ili IPTV-a već primaju digitalni signal.
Jovana Lukić iz SBB-a potvrđuje da će oni i dalje imati osnovnu ponudu sa analognim signalom, ali kaže da je sve više onih koji se opredeljuju za neki od paketa sa ponudom digitalnih kanala.

Izvor: Blic

Povezano

Srbija digitalizovana

Digitalizacija nas košta 37 miliona evra

Besplatna digitalizacija za korisnike "Exe Net"-a

Počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala

RTV “M“ dobitnik nagrade Fondacije “Slavko Ćuruvija“

20 reportaža za 398.000,00 dinara?!

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi