Broj pregleda

O povećanju plata i penzija na jesen

Poskupljenja struje neće biti pre jula, dok će se o mogućem vraćanju plata u javnom sektoru i dela penzija na raniji nivo razgovarati od jeseni.

604192 12 ff

Upravo ovo se može zaključiti na osnovu onoga što je ministar finansija Dušan Vujović juče, predstavljajući fiskalne rezultate Vlade i buduće korake Ministarstva, rekao novinarima.

  • Manji minus

– Srbija je na dobrom putu. Nismo ostvarili sve, ali smo uradili dosta toga. Minus budžeta opšte države za prva tri meseca bio je 27,1 milijardu dinara, odnosno skoro 40 odsto niži od projektovanog za taj period. To nam daje prostor da verujemo da ćemo godinu završiti uz deficit niži čak dva odsto BDP-a nego prošle godine. Tačnije, deficit budžeta opšte države bi, u odnosu na prošlogodišnjih 6,6 odsto BDP bio do 4,8 odsto BDP – rekao je juče ministar Vujović novinarima.
Ohrabruje, tvrdi ministar, da je pala cena našeg zaduživanja, i to između 1,4 do 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.
– Pored toga, važno je shvatiti da podatak o ukupnom zaduženju države koji se objavljuje, a prema kom je za prvi kvartal ove godine javni dug porastao za 2,4 odsto BDP-a mora da se uzme sa rezervom. Jer, jedan deo naših dugova je i u dolarima koje iz rezervi koje imamo u američkoj valuti i vraćamo. Ali, kako je rasla vrednost američke valute u odnosu na evro i dinar, tih 8,7 milijardi dolarskog duga papirološki su nam znatno podigli dug. A, zapravo, dug smo uvećali za 55 milijardi dinara.

  • MMF stiže

Misija MMF nam u prvu kontrolu sprovođenja dogovorenog aranžmanom koji imamo s ovom institucijom dolazi već 29. aprila. Razgovori će trajati dve nedelje.

  • Nulti rast BDP

– Ovo je prilika da razgovaramo o koracima koje još treba da sprovedemo. Tokom Misije ćemo potpisati i sporazum o restrukturiranju EPS-a, a koji bi trebalo da donese smanjenje tehničkih gubitaka, bolju organizaciju kompanije i povećanje uplata za utrošenu energije. Ovaj sporazum bi trebao da stupi na snagu 1. juna. U tom paketu restrukturiranja EPS-a nalazi se i planirano povećanje cene kilovata, ali se, za samu odluku o poskupljenju struje koja će i nadalje biti najjeftinija u regionu, mora poštovati i procedura koju prati kako povećanje cene energenata, tako i uvođenje akciza. Od momenta kada se donese odluka o poskupljenju struje i istu prihvati Agencija za energetiku mora proći 30 dana kako bi stupila na snagu – ističe Vujović.
On nije želeo da komentariše kakve su šanse da se do kraja godine plate u javnom sektoru i penzije vrate na nivo na kom su bile pre novembra 2014. U tom smislu, podseća da je za svaku sličnu meru potrebno bar godinu dana kako bi se procenili njeni efekti, ali i da je i ova mera povećala prihode države i učinila deficit manjim.

Foto i info: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE