Broj pregleda

Italijani traže sezonske radnike

Vlada Italije objavila je početkom maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih zainteresovani mogu da se prijave su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore. Međutim, zainteresovani kandidati ove godine moraće sami da se obaveste o uslovima, a za to je potrebno da imaju makar elementarno znanje italijanskog jezika.

243243 jabuke foto aleksandar kamasi ff

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresovani da se jave na poziv vlade Italije za sezonske poslove u 2015. moraće sami da se obaveste o uslovima jer vlasti te zemlje nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih zainteresovani mogu da se prijave.

Oglas za sezonske poslove objavljen je samo na italijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gde zainteresovani treba da popune prijavu, što znači da moraju imati makar elementarno znanje italijanskog jezika.

621270 ministarstvo italija printscreen f

Poziv na sajtu italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova

Italijanske vlasti nisu povodom ovog poziva kontaktirale institucije, pišu „Nezavisne novine“, upozoravajući da to znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, proveru radnih mesta i uslova rada.

Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, ređe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih „posrednika“ s područja bivše Jugoslavije koji traže „sezonske berače“ voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 evra po satu u zavisnosti od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtevni poslovi. U proseku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u proseku oko tri meseca.

Od 13.000 radnih mesta za sezonce koje Italijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervisano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE