Broj pregleda

Od danas na snazi Zakon o predžetvenom finansiranju

Novi zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, popularno nazvan zakon o predžetvenom finansiranju, stupiće danas na snagu.

zetva

Taj Zakon, koji je promovisan na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, usvojen je pre pet meseci na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako je rekla ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

„Želeli smo da kroz ovaj zakon pružimo priliku poljoprivrednicima da na jednostavniji i povoljniji način dođu do kreditnih sredstava koja će uložiti u svoju poljoprivrednu proizvodnju“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka poljoprivrede posebno je naglasila da po slovu novog zakona zalog za kredite neće biti nekretnine kao što je to bio slučaj u ranijim periodima već je ostavljena mogućnost da zalog bude budući poljoprivredni proizvod.

Bogosavljević Bošković je rekla da je kod nas hroničan nedostatak sredstava koja se ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, te da je jedan od načina pomoći poljoprivrednicima pomenuti zakon.

„U međuvremenu od usvajanja zakona pa do danas u Ministarstvu smo radili na pripremi pratećih dokumenata pre svega pravilnika za implementaciju novog zakona“, kazala je ona, dodajući da se u Ministarstvu radilo i na uspostavljanju registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

Ministarka je najavila da će se od 1. juna krenuti u široku akciju promocije zakona i edukacije svih zainteresovanih.

Po njenim rečima, veliku tehnnhičku pomoc i podršku u pripremi zakona o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje kao i u uspostavljanju sistema predžetvenog finansiranja ministarstvo je imalo od Evropske banke za obnovu i razvoj i organizacije za hranu i poljoprivredu.

„Očekujemo da zakon bude u korist poljoprivrednika i da im dodatno pomogne da na lakši način dođu do željenih sredstava“, navela je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE