Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Digitalizacija nas košta 37 miliona evra

Kompletan proces digitalizacije u Srbiji biće završen 7. juna, odnosno 10 dana pre krajnjeg roka – 17. juna, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Emisiona tehnika“ Branko Gogić.

587886 tv01rasfoto shutterstock f

Gogić je potvrdio je da će, posle današnjeg isključenja analognih predajnika na četiri lokacije u zoni Rudnik-Crni vrh, Tupižnica, Tornik-Ovčar i Deli Jovan, 7. juna to biti učinjeno i na preostalim lokacijama Besna Kobila, Kopaonik i Jastrebac, čime bi bio zaokružen ceo proces digitalizacije.

Reakcije građana na proces digitalizacije većinom su pozitivne, jer konačno mogu da gledaju 20-ak i više programa, odnosno sve nacionalne emitere i lokalne i regionalne televizije i da pri tom imaju mnogo bolju sliku i zvuk, istakao je Gogić na TV Pink.

Gogić je objasnio da digitalizacija ima mnogo prednosti, da se njome izlazi u susret osobama sa oštećenim sluhom, slepim i slabovidim i da se omogućava odloženo gledanje emisija, kao i onih koje su emitovane nekoliko dana ranije.

Vršilac dužnosti direktora JP „Emisiona tehnika“ je najavio da će, sa druge strane, i država imati benefite od digitalizacije i prihodovati i da se samo od prodaje digitalne dividende očekuje oko 75 miliona evra.

Država je uložila oko 27 miliona evra u ovaj proces, a 10 i po milona evra je iznosila donacija EU, što znači da je ceo proces digitalizacije koštao oko 37 i po miliona evra, precizirao je Gogić.

Proces digitalizacije, prema njegovim rečima, prvenstveno se odnosi na građane koji televiziju gledaju preko sobne ili krovne antene, a nije neophodno da kupuju nove antene, nego je potrebno da nabave uređaj „set top boks“ koji košta od 2.500 do 3.000 dinara.

Građani koji imaju bilo kakav problem sve informacije vezane za proces digitalizacije mogu da dobiju u nadležnom kol-centru na telefon 18911, dodao je Gogić.

Izvor: Blic

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara