Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Verbić: U prosveti 4.000 ljudi viška

Početak nove školske godine u Srbiji 98 škola dočekuje u blokadi sa 4.000 prosvetara koji su tehnološki višak i sa 15.000 onih koji nemaju punu normu.

660899_verbic02rasfoto-oliver-bunic_ff

Istina, postoji i 12.000 otvorenih radnih mesta na kojima bi neko od onih 15.000 bez norme mogao da se zaposli, što prema rečima ministra prosvete Srđana Verbića, predstavlja nelogičnost. Ipak, najvažnije je da posle dužeg perioda nastava počinje bez štrajka.

– Svi u prosvetnom sistemu svesni su da problemi i dalje postoje. Precizan broj onih koji će napustiti prosvetni sistem biće poznat do kraja septembra. Postoje jasne liste o viškovima, a na svakom direktoru je da raspodeli ta radna mesta, tako da u sistemu ostanu prosvetari sa što punijim fondovima časova – kaže ministar Verbić.

On je poručio da bi prosveta morala biti prvi sektor u kome će doći do povećanja plata.

– Plate u prosveti nisu povećavane od 2008, a prošle godine, kao i ostalima, smanjene su i zato je veoma važno da do povećanja dođe – dodao je ministar.

660898 32 hs

On je objasnio i da se na početku reforme znalo da se govori o oko 20.000 nastavnika koji nemaju pun fond časova, a da direktori sada treba da raspodele zaposlene, tako da neki od njih pređu u neku drugu školu i dobiju veći fond časova ili da svoj fond “ukrupne u školi u kojoj već predaju”.

– Cilj je da se reorganizujemo tako da oni koji ostaju imaju maksimalni fond časova, a samim tim i veće plate, a kod odlaska iz sistema gledamo da oni koji odlaze pre svega budu oni koji to dobrovoljno čine – rekao je Verbić.

Kada je reč o kriterijumima za otpuštanja koji favorizuju ostanak starijeg kadra, Verbić je naveo da je to rezultat jasnih zahteva sindikata prilikom štrajka i ocenio da “svima zajedno to ne ide u prilog”.

Obnova škola u toku
Upitan da li je završena rekonstrukcija 51 škole koja je bila najavljena do 1. septembra, Verbić je rekao da su u pojedinim školama još skele na ulazu zato što se rekonstruiše fasada, a negde i “majstori na krovovima, jer nisu dovršeni”. U narednoj školskoj godini još 150 škola ući će u proces rekonstrukcije.

 (Izvor: Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara