Skup poljoprivrednica na Staroj Planini

Broj pregleda

Na Staroj Planini održao se skup 25 poljoprivednica iz BIH, Hrvatske, Srbije, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije i Crne Gore. Skup, pod sloganom „I mi smo farmeri!“ trajao je do 01. septembra, a osnovni cilj bila je razmena iskustava i znanja iz oblasti poljoprivrede.

farmer

Jedna od svrha okupljanja je objasniti značaj i ulogu žena poljoprivrednica u procesu tranzicije. Teme kojima su se bavile bile su i organska proizvodnja i umrežavanje kroz zadruge. Okupljanje je obavljeno u okviru „WWOOF Srbija programa“ koji povezuje volontere i vlasnike domaćinstava, zastupajući razmenu kulturnih i edukativnih iskustava.

U Pirotu, na Staroj planini, proteklih pet dana održan je skup žena – poljoprivrednica Centralne Evrope. Učestvovale su poljoprivrednice iz deset zemalja, a cilj skupa je bio da žene razmene iskustva u organskoj proizvodnji.

Dušica Petrov iz sela Slavinja, na Staroj planini, sakuplja divlje voće i od njega pravi sokove i džemove. Uzgaja i organsko povrće, kao i divlju malinu. Njeno gazdinstvo registrovano je i za bavljenje turizmom.

“Moji gosti kad dođu, ja ih odvedem na Staru planinu i oni sebi uberu plodove i naprave sok, slatko, ja im pokažem i oni su toliko zadovoljni i vraćaju se”, kaže Dušica Petrov, selo Slavinja.

Dušica iz još nekoliko žena iz pirotskog kraja imalo je priliku da prisustvuje prvom okupljanju poljoprivrednica centralne Evrope i da sa njima razmene iskustva.

“Glavna tema naših razgovora bila je kako da organska poljoprivreda postane način života i na koji način žene mogu da proizvode organsku hranu i zarade novac za svoju porodicu. Na današnjem tržištu to nije ni malo lako”, kaže Franceska Rossato, Italija.

“Bilo je veoma zanimljivo što smo mogli da čujemo iskustva o biodinamičkoj proizvodnji. Već sam krenula da istražujem tajne biodinamičke proizvodnje i nadam se da ću u budućnosti imati više vremena da se posvetim takvoj vrsti proizvodnje”, kaže Roza Trajković, Makedonija.

Stručnjaci poručuju da je za bavljenje poljoprivredom, posebno organskom potrebna je preduzetnička inicijativa i mnogo znanja.

“Da razumeju tržište i da pokušaju da vide šta je to što se na tržištu traži i da onda razmisle da li oni mogu to da proizvode i da to ponude na tržištu”, kaže Aleksandra Vladisavljević, predavačica.

“Organska proizvodnja nije samo profit, nije samo zdrav proizvod, već i briga kako za sebe i svoju porodicu, tako i za druge i za prirodu”, kaže Katarina Milenković, AMA centar.

Prvo okupljanje poljoprivrednica Centralne Evrope organizovao je AMA – Centar za negu čoveka i prirode u saradnji sa Svetskom organizacijom volontera na organskim farmama i opštinom Pirot.

(Izvor: staraplanina-babinzub.info)

Povezano

Za sve ljubitelje skijanja i borda, Stara planina donosi sjajnu ponudu!

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Stara planina dobila informativni portal – Dobrodošli na Staraplanina.info!

HIGHLANDER Serbia 2024: Nova avantura na Staroj planini sa jedinstvenim formatima

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi