Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Aca Stanojević – osnivač “Narodne radikalne stranke“

Pored uopštenih informacija iz opštine Knjaževac, “Knjaževačke novine“ objavljuju i razne priče iz istorije Knjaževca.

496px-Aca_Stanojević Aleksa Stanojević – Aca (Knjaževac, 1852 — 1947) je bio srpski i jugoslovenski političar, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke.

Stanojević je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke 1881. godine i protivnik režima Milana Obrenovića. Optužen za učešće u Timočkoj buni 1883. i u Čebinčevoj aferi 1894. godine bio je primoran da beži iz zemlje. Uz svog kuma, Nikolu Pašića bio je najistaknutija ličnost Radikalne stranke. Više puta biran je za narodnog poslanika i predsednika Narodne skupštine. Posle smrti Nikole Pašića 1926. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora i vođu stranke. Državni udar kralja Aleksandra i šestojanuarski režim 1929. godine nije podržao. Aca Stanojević umro je 1947. godine, sahranjen je u Knjaževcu uz najveće državne počasti.

Narodna radikalna stranka je prva politička stranka osnovana u Srbiji. Nastala je 20. januara 1881. godine objavljivanjem njenog programa u listu „Samouprava“. Program potpisuje 38 poslanika u skupštini, a još 38 ga odobrava.

Njeni osnivači su bili Nikola Pašić, Stojan Protić i Knjaževčanin Aca Stanojević.

(Delovi teksta preuzeti iz slobodne enciklopedije – Wikipedije)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara