Broj pregleda

Poribljavanje staroplaninskih reka

Staroplaninske reke poribljene su sa 25 hiljada potočnih pastrmki. Javno preduzeće „Srbija šume“, za ovo poribljavanje izdvojilo je milion dinara. Salmonidne vode parka prirode Stara planina, najvećeg zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji, idealne su za uzgoj pastrmke i sportski ribolov.

poribljavanje
Poribljavanje, foto ilustracija

Za svega nekoliko minuta, 25 hiljada novih stanovnika, prilagodilo se na život u staroplaninskim rekama. Pošto je u toku i prirodni mrest potočne pastrmke, pa zbog toga i lovostaj, najplemenitija riba  ovih planinskih voda, pod budnim je okom ribočuvarske službe.

„Poribljavanje je uspešno završeno. Sada smo više prisutni na vodi, dok se riba prilagodi. U toku je i mrest pastrmke, koja se uspešno mresti“, kaže Srđan Stanković, ribočuvar.

Bukvalno iz svake reke na području parka prirode Stara planina možete se napiti vode. Zbog izuzetne čistoće, sve ove vode  bogate su potočnom pastrmkom.

Od pamtiveka  pastrmka je pored potočne mrene i klena,  autohtona riblja vrsta staroplaninskih reka i potoka. Zbog toga se o njoj vodi posebna briga, a ulov je ograničen na samo dve potočare, koje moraju biti veće od 25 centimetara.

„Zbog svoje atraktivnosti u rekreativnom ribolovu, pecanju na veštačke voblere, veštačke mušice, što je i jedini dozvoljen način hvatanja pastrmke, dovodimo veliki broj i stranih i domaćih ribolovaca u iskušenje da dođu da posete naše vode i da se upoznaju sa svim blagodetima tog načina pecanja“, kaže Igor Krstić, upravnik parka prirode Stara planina.

Stara planina, upravo zbog netaknute prirode i brojnih lepota, poslednjih godina privlači sve više turista.

(Izvor: Rts)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE