Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Od 1. decembra skidaju se tamna stakla

Ministri, gradonačelnici, brojni direktori javnih preduzeća, ali i građani, moraće da skinu zatamnjena prednja stakla sa automobila već početkom decembra.

beta

Kako je potvrdila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, pravilnik koji reguliše upotrebu tamnih stakala je završen.

– Očekujem da on bude objavljen u „Službenom glasniku“ za desetak dana. Osmog dana posle objavljivanja, zvanično će stupiti i na snagu – objasnila nam je Mihajlovićeva.

Prema predlogu pravilnika, koji bi još trebalo da aminuju Vladini odbori za zakonodavstvo i finansije, tamne šoferšajbne na limuzinama moći će da koriste samo predsednik republike, premijer Srbije i predsednik Skupštine.

Na osnovu novog dokumenta, u koji su „Novosti“ imale uvid, nijedan ministar ne zadržava pravo da se vozi iza zatamnjenih šoferki limuzina.

Pravo da koriste tamna prednja stakla imaće u izuzetnim slučajevima samo pojedina vozila policije, vojske, organi bezbednosti, službe za vanredne situacije i hitna medicinska pomoć. Čak i oni će dobijati „zatamnjenje“ isključivo uz dozvolu resornog ministra ili rukovodioca ustanove.

Na osnovu novog pravilnika, bočni prozori u ravni vozača moći će da budu tamniji, ali prigušenje svetla neće smeti da prelazi 30 procenata. Ostala stakla na automobilima mogu biti tamna, bez ograničenja.

Za nepoštovanje odredaba iz pravilnika Ministarstva biće predviđene i sankcije.

NIŽE TARIFE

Kad pravilnik koji reguliše tehničke uslove za vozila stupi na snagu, Vlada Srbije usvojiće i novu uredbu koja reguliše cene sertifikata za dozvoljeno zatamnjivanje stakala na limuzinama. Prema našim informacijama, te cene će biti značajno smanjene.

(Večernje novosti)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara