Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Poboljšan kreditni rejting Srbije

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je agencija „Fič rejtings“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti popravila sa stabilnog na pozitivan.

Coins of Serbia. The Church of Saint Sava in Belgrade, Serbia, depicted in Serbian twenty dinars coin.

Prema oceni te rejting agencije popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su brži ekonomski rast od očekivanog, dosledno sprovodjenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže, navodi se u saopštenju.

„Fič“ je revidirala projekciju rasta BDP-a za 2015. naviše, sa nula na 0,7 odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da se u sledećoj godini očekuje rast od 1,7 odsto.

Kao rezultat sprovodjenja kredibilnog programa konsolidacije, fiskalni deficit u ovoj godini biće znatno manji od inicijalno projektovanih 6,3 odsto BDP-a i iznosiće 4,1 odsto, piše u soapštenju.

Kako se ocenjuje, nastavak uspešne realizacije programa konsolidacije doprineće održivosti javnih finansija.

Eksterna neravnoteža je smanjena i u srednjem roku se očekuje tekući deficit na nivou izmedju četiri i pet odsto BDP-a.

Agencija „Fič“ ističe da je tekući deficit u 2015. u celosti pokriven stranim direktnim investicijama, što smanjuje potrebu za eksternim finansiranjem.

Pozitivno se ocenjuju i napori Srbije u popravljanju poslovnog okruženja, što potvrdjuje i napredak na rang listi izveštaja o uslovima poslovanja Svetske banke (Duing biznis lista 2016).

Kao potencijalni rizik navodi se proces strukturnih reformi, pre svega u javnom sektoru.

Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF-om oko rešavanja pitanja strateških javnih preduzeća bi, prema oceni agencije „Fič“, moglo da ima negativan uticaj.

Iako visok nivo problematičnih kredita predstavlja izazov, ta agencija konstatuje se da je Vlada Srbije usvojila strategiju za njihovo rešavanje koja treba da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora.

Sprovedena su posebna ispitivanja kvaliteta aktive 14 banaka, na osnovu čega je ocenjeno da ne postoji potreba za njihovom dokapitalizacijom, dodaje se u saopštenju.

(Blic, Tanjug)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara