„Falkenštajner“ ne ide sa Stare planine?

Broj pregleda

Nadležni se nadaju da će uspeti da izglade nesporazum sa austrijskim lancem hotela. Austrijanci već godinu traže zakup, imaju podršku Vlade, ali ih uprava odbija.

hotel-falkenstajn-foto-marina-lopicic-1398588285-487049

Vlada Srbije još pokušava da otkloni štetu koju je napravilo JP „Stara planina“. Nisu još izgubljene sve nade da se Austrijanci vrate na Staru planinu. Predstavnici borda direktora hotelske grupacije „Falkenštajner“ trebalo bi uskoro da se sastanu s vrhom vlasti i pregovaraju o zakupu hotela kojim su donedavno upravljali.

To je njihov zahtev još od početka prošle godine, ali ih je, i pored saglasnosti nadležnog ministra i Vlade, uprava JP „Stara planina“ – odbila. Vrhunac je bio kada je v. d. direktora JP Vladimir Simović uručio otkaz direktoru hotela Aleksandru Vasiljeviću. To je bio i okidač da ovaj lanac spakuje kofere i raskine ugovor.

Kako „Novosti“ saznaju, „Falkenštajner“ je početkom 2015. godine zatražio da se izmene uslovi saradnje na Staroj planini. Umesto da upravljaju, rešili su da hotel uzmu u zakup. Niko u Vladi Srbije nije imao ništa protiv toga. Problem je nastao kada odluka nikako nije mogla da prođe Nadzorni odbor JP „Stara planina“. Glavni menadžer ovog javnog preduzeća od početka je tvrdio da im stranci nisu potrebni i da on može sam da vodi hotel.

– Srbija ne mora da isplati nikakve penale, jer ugovor nije prekršen – saznaju „Novosti“ nezvanično iz Vlade Srbije. – Ali šteta je svakako velika. Činjenica da „Falkenštajner“ napušta neku oblast je katastrofalna. Austrijanci su tražili da postanu zakupci, jer su imali tehničkih problema u dosadašnjem statusu. Naime, oni su samo upravljali hotelom, a problem im je bila obaveza raspisivanja tendera. Ukoliko bi postali zakupci, bili bi spremni i na nove investicije. Papirološki, za tu promenu nije bilo smetnji. JP „Stara planina“ trebalo je samo formalno to i da potvrdi. Tražili smo da nas obaveste dokle su stigli. I na kraju je austrijski lanac, posle poslednje odluke Nadzornog odbora da smeni direktora hotela, doneo odluku da napusti Staru planinu.

Od većih posledica strepi i lokalna samouprava. Predsednik Opštine Knjaževac napominje da će propasti godine uložene u promociju Stare planine.

– Decenijama smo radili na razvoju Stare planine i njenom promovisanju – kaže Milan Đokić, predsednik Knjaževca. – Sada strahujemo šta će biti. „Falkenštajner“ je održavao popunjenost hotela na zadovoljavajućem nivou i tokom letnjih meseci, a od toga zavisi i angažovanje lokalnog stanovništva. Oni prodaju svoje proizvode i nude usluge. Ako se smanji broj gostiju, pašće i potrošnja. Strašno je loša vest da se jedan tako poznati lanac povukao, i to krajnje nezadovoljan.

I u Udruženju hotelijera smatraju da je raskidanje ugovora loš signal.

– Najbolje bi bilo da se nađe kompromisno rešenje koje će doprineti boljem pozicioniranju Stare planine. Ovakva nejasna situacija samo ostavlja loš utisak na druge investitore – smatra Tomislav Momirović, predsednik Skupštine udruženja HORES.

(Večernje novosti)

Povezano

Za sve ljubitelje skijanja i borda, Stara planina donosi sjajnu ponudu!

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Stara planina dobila informativni portal – Dobrodošli na Staraplanina.info!

HIGHLANDER Serbia 2024: Nova avantura na Staroj planini sa jedinstvenim formatima

Zarazna bolest šuštavac uzela danak: Šest krava uginulo na Staroj planini

Planinarenja i spavanja pod vedrim nebom – ,,Highlander”

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Jedan odgovor

  1. Hotel je za Srpsku Novu godinu bio krcat i bez Falkenštajnera! Bravo za mladog i ambicioznog direktora Simovića!!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole