Broj pregleda

„Falkenštajner“ ne ide sa Stare planine?

Nadležni se nadaju da će uspeti da izglade nesporazum sa austrijskim lancem hotela. Austrijanci već godinu traže zakup, imaju podršku Vlade, ali ih uprava odbija.

hotel-falkenstajn-foto-marina-lopicic-1398588285-487049

Vlada Srbije još pokušava da otkloni štetu koju je napravilo JP „Stara planina“. Nisu još izgubljene sve nade da se Austrijanci vrate na Staru planinu. Predstavnici borda direktora hotelske grupacije „Falkenštajner“ trebalo bi uskoro da se sastanu s vrhom vlasti i pregovaraju o zakupu hotela kojim su donedavno upravljali.

To je njihov zahtev još od početka prošle godine, ali ih je, i pored saglasnosti nadležnog ministra i Vlade, uprava JP „Stara planina“ – odbila. Vrhunac je bio kada je v. d. direktora JP Vladimir Simović uručio otkaz direktoru hotela Aleksandru Vasiljeviću. To je bio i okidač da ovaj lanac spakuje kofere i raskine ugovor.

Kako „Novosti“ saznaju, „Falkenštajner“ je početkom 2015. godine zatražio da se izmene uslovi saradnje na Staroj planini. Umesto da upravljaju, rešili su da hotel uzmu u zakup. Niko u Vladi Srbije nije imao ništa protiv toga. Problem je nastao kada odluka nikako nije mogla da prođe Nadzorni odbor JP „Stara planina“. Glavni menadžer ovog javnog preduzeća od početka je tvrdio da im stranci nisu potrebni i da on može sam da vodi hotel.

– Srbija ne mora da isplati nikakve penale, jer ugovor nije prekršen – saznaju „Novosti“ nezvanično iz Vlade Srbije. – Ali šteta je svakako velika. Činjenica da „Falkenštajner“ napušta neku oblast je katastrofalna. Austrijanci su tražili da postanu zakupci, jer su imali tehničkih problema u dosadašnjem statusu. Naime, oni su samo upravljali hotelom, a problem im je bila obaveza raspisivanja tendera. Ukoliko bi postali zakupci, bili bi spremni i na nove investicije. Papirološki, za tu promenu nije bilo smetnji. JP „Stara planina“ trebalo je samo formalno to i da potvrdi. Tražili smo da nas obaveste dokle su stigli. I na kraju je austrijski lanac, posle poslednje odluke Nadzornog odbora da smeni direktora hotela, doneo odluku da napusti Staru planinu.

Od većih posledica strepi i lokalna samouprava. Predsednik Opštine Knjaževac napominje da će propasti godine uložene u promociju Stare planine.

– Decenijama smo radili na razvoju Stare planine i njenom promovisanju – kaže Milan Đokić, predsednik Knjaževca. – Sada strahujemo šta će biti. „Falkenštajner“ je održavao popunjenost hotela na zadovoljavajućem nivou i tokom letnjih meseci, a od toga zavisi i angažovanje lokalnog stanovništva. Oni prodaju svoje proizvode i nude usluge. Ako se smanji broj gostiju, pašće i potrošnja. Strašno je loša vest da se jedan tako poznati lanac povukao, i to krajnje nezadovoljan.

I u Udruženju hotelijera smatraju da je raskidanje ugovora loš signal.

– Najbolje bi bilo da se nađe kompromisno rešenje koje će doprineti boljem pozicioniranju Stare planine. Ovakva nejasna situacija samo ostavlja loš utisak na druge investitore – smatra Tomislav Momirović, predsednik Skupštine udruženja HORES.

(Večernje novosti)

0 Comments

  • Hotel je za Srpsku Novu godinu bio krcat i bez Falkenštajnera! Bravo za mladog i ambicioznog direktora Simovića!!!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE