Ostaje zaštita domaćeg mleka

Broj pregleda

Vlada uskoro uvodi nove prelevmane za poljoprivredne proizvode. Za svinje kupljene u inostranstvu taksa umesto 10 – 15 dinara po kilogramu.

Foto:  Cdni wired
Foto: Cdni wired

VLADA Srbije sprema nove prelevmane za poljoprivrede proizvode, na predlog resornog ministarstva. Ukoliko se to dogodi, naša država će ukinuti dodatne namete na uvoz određene vrste pavlake, ali će povećati za pojedine sireve, žive svinje i svinjsko meso. Stočari, međutim, kažu da ih to neće mnogo spasti, jer ih iz godine u godinu sve više satire uvoz mleka u prahu i mesa.

Kako smo saznali, resorono ministarstvo će predložiti i da se prepolove dodatni nameti na uvoz maslaca, i to kod pakovanja do kilogram, sa 125 na 70 dinara. Proizvođači mleka su i ranije imale zamerku na ovu meru, jer je najveći uvoz, kako kažu, upravo kod „džambo“ pakovanja maslaca, koji najviše koriste domaći konditori u proizvodnji. Njima bi značilo da se uvedu nameti upravo na ova velika pakovanja.

Kada je reč o uvozu svinja, prelevmani su podignuti sa 10 na 15 dinara. Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, predloženo je i da se uvedu za svinjsko, smrznuto meso, bez kostiju, i to 17.50 dinara po kilogramu.

– Ovogodišnji prelevmani predloženi su uz konsultacije sa Ministarstvom trgovine i ništa nije urađeno bez detaljnih analiza uvoza i izvoza – rekao nam je Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. – Reper nam je cena koštanja nekog proizvoda i na osnovu toga ide visina prelevmana. Mere koje su ispunile očekivanja smo ukinuli, a neke smo zadržali. Maslac je smanjen, jer ujednačavamo sa zaštitnim merama koje imaju druge zemlje. Za velika pakovanja nije bilo ni uvedeno, da ne bi oštetili značajan broj mlekara. To su se velike mlekare i dogovorile.

Prema rečima Rajića, resorno ministarstvo je oko prelevmana pregovaralo i sa klanicama.

– I sa klanicama smo se usaglasili, da ne dođe do drastičnog povećanja prelevmana, s obzirom na to da nemamo dovoljno kvalitetnih svinja za našu industriju – priča Rajić. – Zbog toga pribegavamo i uvozu smrznutog svinjskog mesa. – Uvedeni su prelevmani i na konzervisane proizvode od mesa, jer se drastično povećao njihov uvoz iz Crne Gore i Makedonije. Ove zemlje uzimaju naše svinje, pa nama vraćaju prerađevine.

Ipak, Rajić ove poteze Ministarstva poljoprivrede smatra kratkoročnim, i nikako kao trajno rešenje za domaće stočare.

– Ovo je sve ograničenog trajanja, a naši stočari moraju sve da poboljšaju. Od genetskog materijala, tehnologije i organizacije rada. Ako to ne urade, više neće moći da podnesu razliku u ceni, a država ne može stalno da interveniše zbog uvoza svinja. Budžet to ne može da izdrži, a za mesec dana ćemo tek imati strašan problem u svinjarstvu.

VIŠE MESA – VEĆA CENA

ZA nas je najvažnije da se meso ne uvozi, jer to uništava naše stočarstvo. Naše mesne industrije kupuju sve što drugi neće. Ubrzano idemo ka uništavanju. Ovako o prelevmanima, ali i situaciju u srpskom stočarstvu, govori Stipan Šarčević, poljoprivrednik iz Starog Žednika.

– Trenutna cena tovljenika je od 115 do 125 dinara – kaže Šarčević. – Samo sojinu sačmu plaćamo 60 dinara za kilogram. I kupovna moć je opala, pa kako stočarstvo propada tako i ljudi siromaše. Problem je i što ne postoje kategorije na otkupu. Da se bolje plaća ako svinja ima više mesa. I država bi trebalo da naredi da se obeleži po prodavnicama šta je domaće, a šta uvoz.

(Večernje novsti)

Povezano

Od septembra veće premije za mleko

Krenulo podnošenje zahteva Upravi za agrarna plaćanja

Uprava za agrarna plaćanja: Dve oteljene krave uslov za podsticaj

FAO: Najveći skok cena mleka i mlečnih proizvoda za sedam godina

Zabranjen promet stoke na stočnoj pijaci

Od 1. januara svo mleko na tržištu do 0,05 mg po kilogramu

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme