Broj pregleda

Vraćaju solidarni porez

Precizirana procedura za povrat novca od naplaćenog nameta. Dokumentacija se podnosi u lokalnoj Poreskoj upravi.

ek (1)

Građani koji su dobili rešenja da plate solidarni porez, ukinut još novembra 2014. godine, kao i oni koji su ga neosnovano već platili, sada mogu da zahtevaju da im se novac vrati, kroz proceduru koju je u ponedeljak objavila Poreska uprava Srbije.

Ova vrsta nameta naplaćivala se od 1. januara do 1. novembra te godine, na sva mesečna primanja iz budžeta koja su veća od 60.000 dinara. Problem je nastao kod dela zaposlenih, ali i kod većeg broja porodilja, kojima je više mesečnih naknada odjednom „leglo“ na račun, pa je država zaračunala solidarni porez na višak iznad date granice.

– Zahtev za povraćaj sredstava odnosno obustavu postupka utvrđivanja takozvanog solidarnog poreza podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici prema mestu prebivališta odnosno boravišta fizičkog lica – ukazuju u Poreskoj upravi Srbije. – Zahtev mogu da podnesu građani kojima je vršeno umanjenje neto prihoda, shodno odredbama Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru po osnovu primanja koja su isplaćena u jednom obračunskom periodu, a odnose se na primanja za više obračunskih perioda.

Uz zahtev je, kako ističu poreznici, potrebno priložiti na uvid i verodostojnu dokumentaciju: obračun primanja za svaki obračunski period – isplatni list ili odgovarajući ugovor za obračun primanja koji se odnose na više obračunskih perioda, odnosno drugi akt isplatioca prihoda kojim se dokazuje isplata prihoda obračunatih za veći broj meseci a izvršenih u jednom mesecu.

Na osnovu podnetog zahteva i sprovedenog postupka, Poreska uprava donosi rešenje o povraćaju plaćene razlike za uplatu neto prihoda na tekući račun podnosioca, odnosno obustavu postupka utvrđivanja tzv. solidarnog poreza.

(Večernje novosti)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE