Broj pregleda

Naprednjaci otkačili SPO

Na izbornoj listi Srpske napredne stranke za predstojeće izbore najverovatnije neće biti mesta za Srpski pokret obnove, saznaje “Blic”.

spo-logo-2012

Razlog za moguće pucanje saveza sa strankom Vuka Draškovića jeste ljutnja lidera naprednjaka Aleksandra Vučića na poslanike ove partije, koji su “velikom bratu” okrenuli leđa prilikom glasanja za budžet, kada njihova tri poslanika nisu pritisli zeleni taster za dokument u celini.

Izvor “Blic” iz SNS tvrdi da postoji velika verovatnoća da će zbog toga biti kažnjeni.

– Vučić je ljut na poslanike Vuka Draškovića jer su svoju podršku za budžet dali samo u načelu a, kada je trebalo da se glasa za dokument u celini, nisu glasali. Ta tri glasa nisu bila važna sa aspekta broja, jer je postojala potrebna većina, već sa aspekta principa. Takav gest espeoovaca tretirao je kao nepoštovanje njega, jer i lider SPO ali i poslanici ove partije znaju da je zbog odluke da ih stavi na listu naprednjaka Vučić imao dosta problema u svojoj partiji – kaže izvor “Blica” iz SNS.

On dodaje da je premijer svojim bliskim saradnicima rekao da više ne želi da održava u parlamentarnom životu SPO jer su nepouzdani partneri.

U SPO, međutim, navode da nije tačno da poslanici ove stranke nisu glasali za budžet.

– Podržali smo budžet na početku rasprave i glasali za njega u načelu, što se može videti u skupštinskim dokumentima. Na glasanju u celini nismo bili prisutni jer smo u isto vreme imali izbornu skupštinu stranke koja je bila zakazana mnogo pre sednice o budžetu. Netačno je i to da nećemo biti na listi sa SNS – kaže za “Blic” poslanik SPO u Skupštini Srbije Aleksandar Jugović.

To nije prvi “ispad” SPO u odnosu na koalicione partnere SNS i na državnu politiku koju ova vladajuća stranka propagira. Vuk Drašković iznosi stavove koji su u suprotnosti sa onim za šta se aktuelne vlasti, čiji je deo i njegova stranka, zalažu. On smatra da Srbija odmah treba da uđe u NATO koji je “garant političke izvesnosti, bez koje nema ni sigurnosti za investitore“. Takođe, Drašković Briselski sporazum vidi kao put ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uskoro i zvanična odluka

Vučić najverovatnije u družinu malih partija, koje su dobile status parlamentarnih stranaka na SNS-ovoj grbači, neće staviti SPO. O tome ima nameru da obavesti i Vuka Draškovića. Male su šanse da promeni mišljenje, ali, ukoliko i do toga možda dođe, SPO neće imati četiri poslanička mesta, već samo jedno, kaže izvor “Blica”.

(Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE