Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Obeležavanje praznika Maslenice

Tehnička škola će ove godine nastaviti sa tradicijom obeležavanja jednog od najznačajnijih ruskih narodnih praznika – Maslenice.

maslenice

Od ove školske godine ruski jezik se ponovo izučava u našoj školi, pa Maslenica u Knjaževcu neće biti zaboravljena. Počela je sa radom i sekcija ruskog jezika „Kružok“, čiji će članovi ovog proleća obeležiti ovaj stari ruski praznik, uz smeh i palačinke.

Pripreme za Maslenicu su uveliko u toku, kako bi se posetiocima vašara, koji je planiran za 11. mart 2016. godine, što bolje dočarao duh Rusije, njeni običaji i kultura.

Jedan od najpoznatijih simbola Rusije je svakako Matrjoška ili popularno – Babuška. Kako bi gostima što vernije prikazali ovaj deo ruske kulture, članovi sekcije „Kružok“ su, u okviru kreativnih radionica, za proslavu Maslenice oslikali, napravljene od stiropora, modele ove čuvene drvene lutke. Na taj način su se i oni sami bliže upoznati sa različitim načinima ukrašavanja Matrjoški, kao i sa njihovom istorijom.

Ruska Matrjoška je najpopularniji ruski nacionalni suvenir. Matrjoška deluje kao da je doplivala iz nekih jako davnih vremena, iz sveta legendi i bajki. Međutim, ova drvena lutka potiče iz 19.veka. U to vreme najčešće rusko ime je bilo Matrjona, u čijoj osnovi leži latinska reč „mater“ koja označava majku. Ovo ime je asociralo na majku mnogočlane porodice, zdravu i jedru, pa je tako i Matrjoška dobila ime.

Prva ruska Matrjoška, koju je napravio Vasilije Zvjozdačkin, a ukrasio i obojio Sergej Maljutin, sastojala se od osam delova, sve figurice su se razlikovale jedna od druge, a poslednja osma je predstavljala bebu u pelenama. Princip pravljenja Matrjoške je ostao isti do danas i sačuvao je sve odlike rezbarskog zanata starih ruskih majstora.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara