Knjaževačke

Broj pregleda

Od 20. aprila počinje veliki program za podršku startapova

Žene su veliki privredni potencijal Srbije, poručila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović otvarajući regionalnu konferenciju o ženskom preduzetnistvu, a ministar privrede Željko Sertić je najavio da će 20. aprila početi veliki program za podršku startapova.

Foto: Knjaževačke novine
Foto: Knjaževačke novine

Mihajlović je podsetila da je 2016. godina preduzetništva u Srbiji i istakla da to neće biti samo na rečima već i da su predvidjeni konkretni projekti.

– “Već dve godine Vlada Srbije radi na rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnoživanju žena. U Srbiji ima 51,6 odsto žena, odnosno više ih je od muskaraca. Ali, za više od 20 odsto su manje zaposlene i trećinu su manje plaćene od muškaraca” – rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je vlada za godinu preduzetništva izdvojila 16 milijardi dinara od čega je deo namenjen upravo za žensko preduzetništvo.

Sertić je rekao da 20. aprila počinje veliki program za podršku startapova, to jest za one koji imaju samo ideje, ali i one koji su tek osnovali svoje firme.

– “Nema ničega lepšeg od života od sopstvenog rada -, naglasio je Sertić.

On je kazao da je Vlada Srbije u prethodne dve godine bila fokusirana na razvoj ekonomije i da je važan segment toga i preduzetništvo.

Sertić je rekao da će mnogi programi biti realizovani za razvoj preduzetništva, od kojih neki kroz Fond za razvoj.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić je rekao da Srpska takodje poklanja veliku pažnu ženskom preduzetništvu i da je veoma važno da se preduzetnicue umreže u regionu.

– “Oko 30 odsto firmi su u vlasništvu žena u Republici Srpskoj” – dodao je Klokić.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da od ukupnog broja preduzetnika 30 odsto čine žene, a da je plan da u narednih pet godina taj broj dostigne i 40 odsto.

Ona je na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske rekla da u Srbiji im 51,6 odsto žena, ali da su za 20 odsto manje zaposlene od muškaraca i za jednu trećinu manje plaćene.

– Žene u Srbiji u preduzetništvo kreću iz nužde, a cilj je da posao pokrenu zato što to žele i zato što su se za to školovale – rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji je stereotip da žene preduzetnice nemaju porodicu, jer podaci pokazuju da je 90 odsto njih udato.

(Blic, Tanjug)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara