Broj pregleda

Srbija puna nezaposlenih kojima je mala dnevnica od 20 evra

– U Srbiji punoj nezaposlenih malo ko želi da bere maline, a lane su me spasli berači koji su došli iz Bugarske, priča uzgajivač Vladan Serdarević iz Varde kod Kosjerića.

Foto: www.sowandso.com
Foto: www.sowandso.com

Doduše, kako kaže, onomad su mu se nudili ljudi iz Aranđelovca i Valjeva.

Sezona se približila, a malinari užičkog kraja muku muče da pronađu radnu snagu koja će obrati ionako desetkovane zasade „crvenog zlata“. Problem je, kažu, nerealna dnevnica koju nadničari zahtevaju.

– Traže 3.000 dinara dnevno ili 50 dinara po kilogramu, plus jedan obrok. To je prevršilo svaku meru i niko to neće moći da plati. Zato sam našao berače iz Bosne koji će da rade za 15 evra dnevno, tri obroka i konak. Mnogo je isplativije – kaže Vlade Nikolić iz Kosjerića.

– Strahujem da će srpska malina doživeti sudbinu kao poljska. Tamo je došlo do hiperprodukcije, pa nema ko da bere, kaže Dragan Vukajlović.

U malinjacima užičkog regiona prošlog leta nadničilo je više od 100.000 berača. Ovogodišnji rod će, procenjuju malinari, zbog obilne kiše i „snega kad mu vreme nije“, biti tridesetak odsto manji. Stoga je i potražnja za beračima manja.

– Biće problem sa beračima. Ko je ranije radio u tuđim malinjacima sada ima svoje zasade. Najviše nam se nude iz Bosne, Zvornika i Bratunca, prihvatili su da beru za 2.000 dinara dnevno, smeštaj i hranu. Otud se javljaju i deca i studenti, i muško i žensko, hoće da uštede preko leta – kaže Radomir Gavrilović iz Pilice kod Bajine Bašte.

Rumuni posekli i stabljike

Leto 2015. preselo je malinaru iz okoline Bajine Bašte koji se dosetio da dovede berače iz Rumunije.
– Ostavio ih je na parceli nadajući se da znaju posao. Smrklo mu se pred očima kad se vratio. Zatekao je Rumune kako sede u hladovini i beru maline sa stabljika koje su posekli u snopovima – kaže Vukajlović.

Dve, dve i po hiljade koliko nude malinari, kaže Željko Tešić (32), nezaposleni bravar iz Užica, nije mala suma.

– Nije prijatno crnčiti od jutra do večeri po letnjoj žegi, ali ja nemam način da bolje zaradim. Četiri godine unazad berem malinu u selu kod Arilja i ovoga ću puta ako me gazda pozove – prenosi on.

Ne misle svi kao on…

– Male su to pare da bih bola ruke po trnju i potrošila leto – smatra Ivana (26) iz Požege, nezaposlena trgovkinja.

Dragan Vukajlović, predsednik udruženja „Malina“ iz Bajine Bašte, strahuje da će srpska malina doživeti sudibnu poljske. Poljaci su, veli on, ušli u hiperprodukciju, pa sad nema ko da im bere.

– Dvadeset dana sam držao oglas i niko mi se nije javio ko bi brao malinu – priča Vukajlović.

Za razliku od Užičana, u ariljskom kraju besposlicom naterani malinu će brati Zaječarci, Negotinci, Vranjanci…

– Interesuju se i Vojvođani, ali mnogo manje nego prethodnih godina. Oni što su nekada dolazili sada idu na Zapad zbog sezonskih poslova – kaže Aleksandar Mitrović, malinar iz Arilja.

(Izvor: Blic)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE