Broj pregleda

Dan opštine Knjaževac – 17. maj

U utorak, 17. maja, povodom obeležavanja Dana opštine Knjaževac u velikoj sali Doma kulture biće održana svečana akademija. Program počinje u 12 časova.

opstina-knjazevac

Istog dana na platou Doma kulutre sa početkom od 19 časova biće priređen koncert Škole folklora “Kolo“.


 

O DANU OPŠTINE KNJAŽEVAC

* Dan Opštine Knjaževac / Oslobođenje od vekovne turske vladavine Timočki kraj je dočekao tek 1833. godine, kada se narod odlučno digao na ustanak.

17. maj 1833. godine je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, njen feudalni poredak i datum koji će značiti veličanstvenu kapiju kroz koju će Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku.

Kako se turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada Gurgusovac, zauvek bio oslobodjen od Turaka. Društveno–istorijski i ekonomski posmatrano, ovaj datum znači prekretnicu u razvoju Gurgusovca, od 1859. godine Knjaževca i okoline.

Već u leto 1833. godine knez Miloš će ovde uspostaviti prve redove nove civilne vlasti, upravu, posle čega će Gurgusovac početi ubrzano da se razvija na ekonomskom, prosvetnom i kulturnom planu. Godine 1835. otvorena je prva osnovna škola, izgrađena crkva, potom bolnica, pošta, gimnazija i dr. ustanove, koje će mu dati atribut važnog administrativnog, privrednog i kulturnog centra.

Istorijski gledano ovaj datum predstavlja finale jednog velikog oslobodilačkog narodnog pokreta usmerenog ka oslobođenju od Otomanskog imeperijalizma, čime je odbranjeno srpsko nacionalno biće naroda ovog kraja. 17. maj je izraz odanosti naroda Timočkog kraja vekovnom idealu: da slobodno i ravnopravno živi sa ostalim srpstvom u zajedničkoj državi. Zato on nije svojina samo naših pradedova, već on pripada i sadašnjim i budućim generacijama, zato što je to duh zaštite slobode koji se neposredno rađa i obogaćuje.

17. maj je datum koji je upisan u istoriju naše Opštine, a počelo se sa obeležavanjem 1994.godine i od tada se priznaje kao dan opštine Knjaževac, koji se obeležava radno, svečanom sednicom Skupštine opštine, dodelom javnih priznanja, sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE