Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Zavičajni pojmovnik: Naši slavni sugrađani

Koji su Knjaževčani učestvovali u oslobođenju varoši od Turaka, ko je napisao prvu knjigu i prvi naučni rad, koje su značajne državničke poslove obavljali neki naši slavni sugrađani, ko je sagradio „kameni most“ u centru varoši, čime se bavio čovek koji je podigao Džervinovu vilu, neka su od pitanja na koja odgovor znaju najmlađi „zavičajci“, učenici šestog razreda sve tri knjaževačke osnovne škole.

Foto: Facebook / Narodna biblioteka Njegoš
Foto: Facebook / Narodna biblioteka Njegoš

O svemu tome, i o 200 drugih pojmova o zavičaju od A do Š, naučili su na 11 radionica tokom prvog polugodišta ove školske godine. Mali scenski prikaz „Naši slavni sugrađani“ pripremili su i prikazali u vršnjacima u OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, „Vuk Karadžić“ i „Dubrava“. Filip Pavlović predstavio se u ulozi prvog gurgusovačkog sudije Ivana Stojkovića, Mateja Mihajlović u ulozi proslavljenog hajduka i gurgusovačkog kapetana Todora Toše Đorđevića, Stefan Rađelović u ulozi učitelja i spisatelja Todora Vlajića, lekara i istraživača knjaževačkog kraja Stevana Mačaja glumio je Mihajlo Matić, istoričara i prvog predsednika Narodne skupštine Kraljevine SHS glumila je Mina Zdravković, radikalskog prvaka Aleksu Acu Stanojevića predstavio je Mihajlo Miljković, građevinskog inženjera Borivoja Radenkovića Jana Živković, lekara i književnika Milutina Velimirovića Sara Marinković, u ulozi jednog od najznačajnijih naših muzičara Predraga Miloševića bio je Stefan Trifunović, a u ulozi bogatog biznismena Đoke Cvetkovića Vidosava Jovanović.

Priliku da prisustvuju izvođenju ove predstave „zavičajaca“ imali su naši sugrađani u Gerontološkom centru Knjaževac i u Atrijumu Spomenika slobode.

„Zavičajci“ su na kraju dobili diplome o završenom kursu o zavičaju i publikaciju „Knjaževac – o zavičaju od A do Š“.
„Naši slavni sugrađani“ predstavili su se i u Noći muzeja 21. maja 2016, u Zavičajnom muzeju Knjaževac.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara