Propisane mere zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskim kompleksima

Broj pregleda

opstina-20114Komunalna inspekcija donela je mere zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskim kompleksima. Ove mere propisane su zakonom kao obaveza lokalne samouprave, kako bi se zaštitilo poljoprivredno zemljište. U vreme zrenja i žetve pšenice i ječma, u primeni ovih mera značajan doprinos mogu dati lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama, ali i građani.

Propisane mere zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskim kompleksima.

Vreme sazrevanja pšenice i ječma i sama žetva nosi potencijalne opasnosti od nastanka požara. Članom 29. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Sl.glasnik RS“, broj 62/06) određeno je da jedinica lokalne samouprave propisuje mere za zaštitu poljoprivrednog zemljišta od požara i drugih elementarnih nepogoda.

U primeni svih organizacionih i tehničkih mera zaštite od požara u vreme zrenja i žetve pšenice i ječma puni doprinos mogu dati lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama u obavljanju žetve i transporta, ili se kreću poljima, kao i pomoćno osoblje i građani ukoliko se budu striktno pridržavali mera zaštite od požara. One su određene Zakonom o zaštiti od požara ( Službeni glasnik RS 111/2009 i 20/2015) Članovima 48,49,50 i 51 i Opštinskom odlukom o merama zaštite od požara na teritoriji opštine Knjaževac (Sl. Opština br. 9/2007), i Pravilnikom o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi („Sl.glasnik SRS“, broj 27/84), a sastoje se naročito u sledećem:

– sve poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva i slame moraju biti tehnički ispravne i obezbeđene protiv izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način. U cilju provere tehničke ispravnosti, pre početka žetve vrši se tehnički pregled poljoprivrednih mašina od strane Komisije, sastavljene od odgovarajućih stručnih lica.

– sva lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama u obavljanju žetve i transporta i pomoćno osoblje moraju biti, prema posebnom programu, osposobljeni za primenu mera zaštite od požara,
kombajn koj i učestvuje u žetvi i vršidbi mora biti snabdeven ispravnim pp aparatom tipa S-9, ašovom i lopatom;

– traktori i kamioni koji učestvuju u transportu strnih useva moraju biti opremljeni i odgovarajućom opremom za gašenj e požara (traktor: pp aparat tipa S-2 ili S-3, ašov i lopata, a kamion pp aparat tipa S-6 ili S-9, ašov i lopata); Za auspuh – HVATAČ VARNICE.

– svakodnevno, po završetku rada, poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi, moraju se udaljiti na mesto bezbedno od izbijanja požara.
Razvodni sistem za gorivo i električnu instalaciju treba redovno kontrolisati, a u toku eksploatacije voditi računa da ne dođe do njihovog oštećenja ili neispravnosti.
Po završetku dnevnog rada poljoprivredne mašine treba oprati, ukloniti plevu i prašinu, masnoće i druge nečistoće i izvršiti kontrolu njene ispravnosti u napred pomenutom;

– od početka sazrevanja strnih useva do završetka žetve zabranjeno je loženje otvorene vatre, a pušenje je dozvoljeno samo na mestu koje je označeno kao mesto za pušenje, udaljeno najmanje 30 metara od mesta rada i snabdeveno posudom napunjenom vodom za gašenje opušaka i palidrvaca.

Zakon o zaštiti od požara (član 50.) zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća naotvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.
Zapaljivi materijal ne smeju se smeštati u dvorištu na prostoru koji nije udaljen najmanje 6 m od objekta ili dela objekta, ako tehničkim propisima nije drugačije određeno.

Opštinskom odlukom o merama zaštite od požara na teritoriji opštine Knjaževac (Sl. Opština br. 9/2007) propisano je :

Na poljoprivrednom zemljištu, dozvoljava se paljevina samo radi suzbijanja štetnih insekata i štetnog grmlja, isključivo po dobijanju pismenog odobrenja Ministarstva poljoprivrede, sektora za inspekcijske poslove, inspektora za poljoprivrdno zemljište, uz obavezu prijavljivanja nadležnoj područnoj vatrogasnoj spasilačkoj jedinici najkasnije 24 sata pre spaljivanja. Paljevina ne sme biti na manjoj udaljenosti od 50 metara od granica šume.
U šumama dozvoljava se paljevina samo radi suzbijanja štetnih insekata i štetnih grmlja, isključivo po dobijanju pismenog odobrenja Ministarstva poljoprivrede, Uprave za šume, Republičkog šumarskog inspektora, uz obavezu prijavljivanja nadležnoj područnoj vatrogasnoj spasilačkoj jedinici najkasnije 24 sata pre spaljivanja.

KOMUNALNA INSPEKCIJA
(Opština Knjaževac)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole