Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Poreskoj upravi podneto 11,11 miliona elektronskih prijava

Od početka uvodenja elektronskih servisa, Poreskoj upravi podneto je ukupno 11.118.317 elektronskih prijava, objavila je ta institucija.

foto: http://il5.picdn.net/
ilustracija, foto: il5.picdn.net

Od toga je 10.800.010 elektronskih prijava podneto u poslednje tri godine, kada je za većinu prijava uvedena obaveza elektronskog podnošenja, piše na sajtu Poreske uprave.

Mesečno se, u poslednjih šest meseci, u proseku podnese oko 430.000 elektronskih poreskih prijava.

Od ukupnog broja prijava putem portala e-POREZI najviše je podneto pojedinačnih poreskih prijava o obračunatim porezima i doprinosima, PDV prijava i poreskih prijava za porez na dobit pravnih lica.

Ccak 95 odsto poreskih prihoda koje administrira Poreska uprava danas je pokriveno elektronskim servisima za podnošenje poreskih prijava, dok će servisi za preostale prijave biti aktivirani, kako je navedeno, u narednom periodu.

Poreski obveznici za pristup elektronskim servisima na portalu e-POREZI koriste kvalifikovane elektronske sertifikate, jedan od najsavremenijih i najsigurnijih načina zaštite u elektronskoj komunikaciji.

Stalnim unapredjenjem elektronske komunikacije poreskih obveznika sa Poreskom upravom posredstvom elektronskih servisa e-POREZI, omogućeno je lakše, brže i jednostavnije ispunjavanje poreskih obaveza, kao i smanjenje troškova u postupku podnošenja poreskih prijava.

Na portalu e-POREZI trenutno funkcionišu, kako piše, elektronski servisi za podnošenje 13 poreskih prijava.

„Da bi se poreskim obveznicima pomoglo da ispune obaveze, opšti postupak podnošenja elektronskih prijava prikazan je u video uputstvu, a za većinu elektronskih prijava sačinjena su i pojedinačna korisnička, kao i video uputstva koja su objavljena na sajtu Poreske uprave“, navedeno je.

(Blic, Tanjug)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara