Broj pregleda

NBS: Uobičajeno je da meso poskupi u letnjim mesecima

Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenile je danas Narodna banka Srbije (NBS) komentarišući uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije.

Foto: dramafever.com
Foto: dramafever.com

„U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa“, navodi se na sajtu NBS.

Dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

U Srbiji je krajem jula svinjsko meso pokupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto.

Komentarišući cene voća i povrća NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.

„Cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou“, istakla je NBS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast inflacije je u prvom poluodištu ove godine bio od 0,9 odsto, od čega 0,4 procenta u prvom i 0,5 procenata u drugom tromesečju, uglavnom usled sezonskog poskupjenja robe.

Kako je objasnila NBS, rastu inflacije je u prvom tromesečju najvećim delom doprinelo poskupljenje voća i povrća, dok je pojeftinilo sveže meso, odeća i obuća i turistički paket-aranžmani.

U drugom tromesečju su povećane cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće, a pojeftinilo je povrće.

NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija u Srbiji postepeno približavati donjoj granici cilja do kraja godine, a da će se u granicama ciljanog koridora naći sledeće godine. Za ovu godinu centralana banka je predvidela inflaciju od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

(Blic, Beta)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE