Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Narodna verovanja knjaževačkog kraja i istoka Srbije

Kako svi dobro znamo, za svaki praznik ili crveno slovo u našoj zemlji vezano je po neko narodno verovanje.

Foto: TO Knjazevac
Foto: TO Knjazevac

Ukoliko nema naročitog verovanja, postoji neki postupak koji se karakteriše kao nešto dobro ili loše.

Naime, veruje se ako pred kućom čuješ svraku, dobićeš goste. Ako u ponedeljak pozajmiš novac, zajmićeš ih cele nedelje, a ako u ponedeljak daješ robu na veresiju, davaćeš je tako cele nedelje, govori se u našem kraju.

Takođe, ako ujutru ustaneš na levu nogu – ništa ti ceo dan neće poći za rukom, a ako te svrbi levi dlan – dobićeš novac; ako te svrbi desni dlan – davaćeš novac.

Veruje se ako se mačka ‚‚umiva“ na pragu kuće, u kuću stižu gosti, a ako ti mačka pređe put, pratiće te nesreća. Ako ti ispadne parče hleba, neko ti je gladan.

Pored narodnih verovanja, u našem kraju govori se da ne valjda da se po kući zviždo. ker se na taj način u domu sakupljaju miševi.

U knjaževačkim selima se govori da ne valja da se zmiji pominja ime, jer kako stari kažu ona će doći pred kuću, takođe, ne valja se raditi nikakav posao pre umivanja – neće biti uspešan.

Ne valja se jesti pod kapom, jer će sva hrana otići đavolu.

Takođe, pored svega što ne valja, postoje i stvari koje valja raditi:

Ako se neko prepadne, valja ga povući za uvo da strah nestane, kad se u proleće prvi put čuje kukavica – valja se po travi valjati da ne bole leđa, isto se veruje kada u proleće po prvi put zagrmi da se valja valjadti da ne bole leđa.

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara