Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Običaji i simbolika slavljenja Badnjeg dana u knjaževačkoj opštini

Kao što svi znamo Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić, toga dana badnje drvo unosimo u naše domove, a naše porodice okupljamo uz posnu bogatu trpezu.

marko-miladinovic-foto
Badnji dan, foto: M. Miladinović

Naši knjaževčani kažu da oni koji su se tokom godine zavadili, na ovaj dan mire se i praštaju svađe jedni drugima.

Običaje oko Badnjeg dana su Srbi nasledili od svoji predaka i dan danas ih održavaju, onako kako dolikuje.

Starosedeoci Knjaževca kažu da se za badnjak seče grana hrasta, za koji se govori da je sveto drvo i vezuje se za slovensko božanstvo Svetovida.

Meštani knjaževačkih sela kažu da su narodni običaji koji se priređuju oko Badnjeg dana veoma stari, pa se zbog toga do dana današnjeg mnogo što šta zaboravilo od običaja.

Loženje badnjaka predstavlja simbol rađanja novog sunca, jer je Badnji dan odmah nakon kratkodnevnice.

badnji-dan
Foto: M. Miladinović / Knjaževačke novine

Od davnina se praktikuje da se u ranu zoru, pucanjem iz pušaka, objavljuje odlazak u šumu po sveto drvo – badnjak.

U Knjaževcu, ali i u Srbiji uopšte, po pravilu Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin i taj čin se obavlja pre izlaska sunca.

Arhivska fotografija obeležavanja Badnje večeri u Knjaževcu
Arhivska fotografija obeležavanja Badnje večeri u Knjaževcu

Inače, pre ne što se poseče drvo njemu se poželi ‚‚dobro jutro“, čestita mu se praznik i pomoli da nam donese zdravlje i sreću, nama, komšijama, prijateljima i porodici.

Zatim se drvo posipa žitom i daruje mu se kolač koji je posebno umešen za Badnji dan, odnosno jutro.

Običaj je da se drvo ne dodiruje golim rukama, zato kada to činite obavezno navucite rukavice, kaže Z. Simić za ‚‚Knjaževačke novine“.

U toku dana domaćica u domu priredi u okviru večere bogatu trpezu, a u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka, ovo se stavlja u vrhu stola gde se večera.

Pred veče domaćin unosi badnjak i slamu u kuću. Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane rečima „Srećno vam Badnje veče“, na šta ga ukućani otpozdravljaju sa „Bog ti dobro dao i sreće imao“.

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada