Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Belmuž – staroplaninski specijalitet

Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, a među belmužima najukusniji je belmuž svrljiškog i knjaževačkog kraja zbog kvaliteta sira.

Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž
Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž

Ovo jelo priprema se vekovima u domaćinstvima na i u podnožju Stare planine. Tačan recept u našim selima niko nije mogao da nam da, jer svako ga priprema na sopstven način. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali je najukusniji kada se spravlja od nekoliko vrsta sira.

stara planina midzorBaka Mira kaže da se sir topi na jakoj vatri, a nakon toga pretvara se u maslo. Po pretvaranju u maslo, prilikom pripreme dodaje se malo brašna, jedna šaka.

– ‚‚Recept ne postoji, a možda i postoji, a ako postoji stariji je troduplo od mene“, kaže baka Mira koja živi u podnožju Stare planine.

Kada se pripremi ili narodski rečeno završi sa spravljanjem ovog jela, koje ima posebnu aromu i još posebniji ukus, za trpezom se iznosi u malim količinima, jer je veoma kalorično jelo.

Inače, samo ime potiče od reči ‚‚bel“ koja je označava reč ‚‚beo“ i ukazuje na boju sira i mleka, dok je ‚‚muž“ reč koja označava jačinu jela.

– ‚‚Belmuž daje snagu i vitalnost muškarcu. Pozitivno utiče na starije, al’ i mlade momke“, kroz smeh kaže Mira.

U svrljiškom kraju belmuž je proglašen afrodizijakom, pa se naše komšije hvale kako natalitet raste u njihovom kraju uz pomoć ove čarobne i prirodne hrane.

Za pripremu potrebno je:
– 1 kg mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog, jednodnevnog i neslanog)
– otprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
– soli po ukusu

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara