Vučić će povećati plate za 10 odsto!

Broj pregleda

Kako „Alo!” ekskluzivno saznaje od izvora bliskim Vladi Srbije, očekuje se da će biti odlučeno da plate u javnom sektoru od oktobra budu povećane za deset odsto, a prosečna neto zarada sa tim povećanjem i povećanjem minimalne cene rada iznosiće 430 evra.

Aleksandar Vucic

Prema našim saznanjima, jedan od prvih poslova kjeg se premijer Aleksandar Vučić prihvatio sa svojim novim kabinetom jeste upravo to da se pobrine o poboljšanju standarda zaposlenih, a na dobrom smo putu da već 2017. godine prosečna plata u Srbiji bude 500 evra, kako što je Vučić i obećao.

– Mere štednje i fiskalne konsolidacije koje su preduzete pre dve godine dale su veoma dobre rezultate. Zbog toga danas možemo govoriti o povećanju plata vojsci, policiji, zdravstvu i socijalnom sektoru, kao i prosveti i obrazovanju. Povećanje bi trebalo da se dogodi u oktobru i iznosiće u proseku 10 odsto – kaže izvor „Alo!“ blizak Vladi.

Prema rečima našeg izvora, ovo povećanje koštaće državnu kasu oko 200 miliona evra na godišnjem nivou, za šta ima novca.
– Ovim povećanjem plate u prosveti biće za četiri, u zdravstvu za tri, a u bezbednosnom sektoru za dva odsto veće nego što su bile ikada do sada.

Posle ovog povećanja plata u javnom sektoru i minimalne cene rada, o kojoj se razgovaralo na prvoj sednici nove vlade Srbije u petak, prosečna plata u Srbiji trebalo bi da poraste na oko 430 evra, što je za oko 50 evra više od prosečne plate u junu mesecu ove godine.

Prema izvorima „Alo!“ iz Vlade Srbije, neto efekat ovog povećanja na državni budžet Srbije biće oko 140 miliona evra.
Predstavljajući svoj novi kabinet u Skupštini prošle nedelje, ali i odmah posle završenih vanrednih parlamentarnih izbora premijer Vučić je ocenio da će sa mandatom ove vlade početi „zlatne godine” za Srbiju.

– Ako se ovako nastavi, predstoje zlatne godine. Mislim da je to najvažnije. Da uspemo da postavimo stvari na svoje mesto i da imamo dinamičan rast, kakav mislim da ćemo imati, od najmanje 2,3 odsto, a ne samo dva, a sledeće godine očekujem da ide na tri odsto, to će biti kumulativan rast, rast iz godine u godinu – rekao je Vučić. Objasnio je da to za običan narod znači ne rast procenata, brojki, već više posla, veće plate i penzije, bolje škole, opremljenije bolnice…

Vučić je obećao i da će iskoristiti novi četvorogodišnji mandat da zemlju pripremi za ulazak u EU, da održi bliske veze s Rusijom, smanji javni dug i podstakne rast.

– Mi želimo da krenemo u nove velike uspehe sa novom energijom – rekao je Vučić, obećavši da će reformisati ekonomiju Srbije.

Primaće veće plate nego ikada

Plate u javnom sektoru u Srbiji su smanjene od 1. novembra 2014. godine. Sa povećanjem od 10 odsto od oktobra ove godine one će biti veće nego pre smanjenja, a najbolje će proći prosvetari, kojima je premijer više puta nakon stupanja na snagu mera štednje obećao da ih neće zaboraviti:

Prosveta 4%
Zdravstvo 3%
Bezbednost 2%

Minimalna cena rada 130 dinara?

Vlada je u petak saopštila da će poštovati zakonski rok koji ističe 15. septembra i do tada utvrditi minimalnu cenu rada, i da će kroz dijalog sa socijalnim partnerima raditi na njenom povećanju. Minimalna cena rada u Srbiji nije menjana već dve godine, a za poslednje četiri porasla je samo za šest dinara, na 121 dinar, koliko trenutno iznosi. Sindikati su do sada tražili da minimalna cena rada poraste na 140 dinara, ali su njihove poslednje izjave mnogo pomirljivije i govore da bi bili zadovoljni i sa 130 dinara, što je, prema nekim informacijama, i Vlada spremna da podrži.

(Piše: A. Popopvić, izvor: Alo)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

2 odgovora

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole