Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Minimalna plata veća za 1.440 dinara?

Minimalna cena radnog sata mogla bi, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara, budući da je Vlada Srbije spremna da podrži povećanje minimalca negde „na sredini“ između zahteva sindikata i predloga poslodavaca, nezvanično saznaje ‚‚Tanjug“, a prenosi portal ‚‚Blic“.

Foto: Profimedia, Alamy, Stock Photo
Foto: Profimedia, Alamy, Stock Photo

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za devet dinara, to praktično znači da će minimalac skočiti za nešto manje od 1.500 dinara na mesečnom nivou.

Preciznije, ako tokom jednog meseca imate najmanje 20 radnih dana, sa standardnim radnim vremenom od osam sati, odnosno ukupno 160 radnih sati mesečno, povećanje plate bi moglo da iznosi oko – 1.440 dinara.

Vlada je, sudeći prema najavi premijera Aleksandra Vučića tokom predstavljanja ekspozea, spremna na ovaj korak.

On je tada najavio da će do povećanja doći, ali nije precizirao cifru za koju se vlada zalaže, ističući da se s tom cifrom neće izlaziti pre socijalnog dijaloga u okviru SES-a.

„Koliko će povećanje biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom“, rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da to svejedno nije laka odluka.

Između 230.000 i 250.000 građana je, prema nekim procenama, na minimalcu, dok sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje – oko 300.000.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

Kako će to uticati na budžet?

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova.

To bi, kako navode, moglo da pogura i potrošnju.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je u izjavi Tanjugu da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje u iznosu koji Tanjug nezvanično saznaje bio kvalitetan pomak.

On je podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

„Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO. To će biti pomak i za privredu Srbije“, kaže Orbović.

Rast plata?

Prema nezvaničnim informacijama, takođe, očekuje se da će i prosečna plata u narednom periodu da raste, te da će do kraja godine dostići oko 415 evra, u drugom tromesečju naredne godine biće već na oko 450 evra, a u 2018, prema očekivanjima, prosečna plata u Srbiji dostići će – 500 evra.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara