Knjaževačke

Broj pregleda

EBRD podržava reformski put Srbije: Spremni smo da i dalje pomažemo

EBRD podržava reformski put Srbije, a predsednik te banke Suma Čakrabarti, koji u sredu dolazi u posetu Beogradu, zainteresovan je za napredak u toj oblasti kao i proces evrointegracija zemlje, izjavio je danas direktor kancelarije EBRD u Beogradu Daniel Berg.

foto: pennenergy.com
foto: pennenergy.com

Prema njegovim rečima, EBRD ocenjuje da su reforme motor rasta i stabilnosti u Srbiji, a ta banka je spremna i da nastavi da pomaže da se reformski put nastavi.

Predstojeća poseta Čakrabartija je prilika da se ponovo susretne sa srpskim zvanicnicima i da prodube razgovore o neophodnim reformama.

– „Predsednik Čakrabarti sa Vladom Srbije ima dobre odnose, što se prelilo i na našu kancelariju, pa dobro sarađujemo sa srpskim vlastima. Dobra saradnja primetna je i prilikom godišnjih susreta EBRD, ili kroz investicioni forum posvećen Zapadnom Balkanu – rekao je Berg.

Za EBRD je, prema njegovim rečima, Zapadni Balkan povezano tržište, a Čakrabarti posetom Srbiji zatvara krug poseta zemljama tog regiona.

„On u Srbiju dolazi iz Sarajeva, a prethodno je posetio i Albaniju i Crnu Goru.

– Predsednik smatra da je pažnju EBRD-a potrebno usmeriti na ovaj region, koji je i važan deo ukupnih bilansa banke – rekao je Berg dodajući da ima mnogo prilika da se EBRD uključi u projekte u regionu.

Rade, kako je rekao na putevima, u energetskom sektoru, i različitim inicijativama od kojih region ima koristi.

– „U Srbiji su, primera radi, predsednik Čakrabarti i premijer Aleksandar Vučić potpisali inicijativu za poboljšanju investicione klime. U toj oblasti su već preduzete određene reforme, ali mi bi voleli da vidimo i da one ubrzaju u pojedinim oblastima kao što su, recimo, sudstvo ili javne nabavke. A kad pomažemo zemlji da sprovede te reforme, ujedno joj pomažemo i da privlači strane investitore – rekao je Berg.

Čakrabarti, navodi on, stiže u četvrtu posetu Srbiji naredne srede i ostaje do četvrtka, a u sredu će održati govor o ulozi Zapadnog Balkana u evrointegracijama u Skupštini Srbije.

– Predsednik je zainteresovan za reformski put Srbije, EBRD to podržava, kao i evropske integracije, i zato će održati govor u Skupštini u sredu uveče – rekao je Berg.

Takođe, u planu je i da predstavnici EBRD-a posete manje kompanije kojima su pomogli u poslovanju.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara