Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Vojni rok trajaće šest meseci

Vojni rok za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka već od decembra trajaće šest meseci, umesto tri meseca. Produženje će biti ponuđeno i onima koji su u vojsku stupili u septembru.

srpska

To je „Blicu“ potvrđeno u Ministarstvu odbrane, koji ovu odluku obrazlažu potrebom da se vojnici kvalitetnije pripreme za izvršenje namenskih zadataka i kao i potrebom da se „poveća operativna sposobnost vojske“.

– Dobrovoljce čeka i niz pogodnosti. Za šest meseci biće im isplaćeno ukupno između 750 i 800 evra. Oni koji su do sada doborovljno služili vojni rok od tri meseca dobijali su ukupno oko 250 evra. Desetoro najboljih biće primljeno u stalni radni osnos, kao profesionlani vojnici. Trudićemo se da, u zavisnosti od finansijskih sredstava, taj broj bude i veći. Svi ostali, naravno, moći će na internim konkursima da se prijave za stalni posao – objašnjava sagovornik „Blica“ iz Ministarstva odbrane.

Svi dobrovoljci će, osim toga, po odsluženju vojnog roka dobijati zahvalnicu i medaljon, značku, koji će im, kako kažu u Ministarstvu, ostajati kao uspomena na vreme provedeno u Vojsci.

Obuka će biti podeljena u dve faze. U prvoj, koja će trajati dva puta po mesec i po dana, vojnici će prolaziti osnovnu i specijalističku obuku. Potom će odlaziti u jedinice u kojima će naredna tri meseca proći kolektivnu obuku. Tu će, naime, imati priliku da u sklopu veće jedinice, preimene sve ono što su učili tokom prva tri meseca.

Tokom osnovne i specijalističke obuke dobrovoljci će primati po 10.500 dinara mesečno, koliko i primaju i sada. Primanja u narednom mesecu biće im uvećana na 15.000 dinara, dok će u petom i šestom mesecu vojnog roka primati po 20, odnosno 25.000 dinara.

Vojni rok, inače, po Zakonu o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi traje šest meseci. U prethodnom periodu, međutim, svake godine je, na predlog Ministastva odbrane, donošena odluka da se rok skrati na tri meseca, pre svega uzbog nedostatka novca.

Sredstva će sada biti obezbeđena iz budžeta, odnosno preusmeravanjem novca koji je predviđen za plate profesionalnih vojnika, kojih inače nema dovoljno.

– Stalno smo u manjku sa profesionalcima, pa će deo novca namenjenog za njihove plate biti preusmeren na dobrovoljce – kaže sagovornik „Blica“.

Služenje vojnog roka omogućeno je četiri puta godišnje: u martu, junu, septembru i decembru svake godine. U svakoj od klasa ima do 500 vojnika.

(Izvor: Blic, piše: M. R. Petrović)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara