Broj pregleda

Vučić: Očekujem novi talas investicija iz Francuske

Mislim da smo sada širom otvorili vrata za ulazak Francuskih kompanija u Srbiju, očekujemo novi talas investicija i to je za nas važno jer je izvor rasta za Srbiju, izjavio je u Parizu premijer Aleksandar Vučić, nakon 16 sastanaka s Francuskim zvaničnicima i vodećim kompanijama te zemlje.

Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović
Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović

„Više nije tema ko će da nam pokloni nešto. Hvala za 755.000 evra od Banke za razvoj Saveta Evrope koji će nam pomoći u migrantskoj krizi, ali mi sada tražimo velike izvore rasta i to predstavlja sreću za Srbiju“, rekao je Vučić.

Objasnio je da se razgovaralo o ulaganjima u projekte, između ostalog u metro, toplovod između Beograda i Obrenovca, te da su za aerodrom zainteresovane dve kompanije…

„Mnogo toga je bilo tema razgovora, tražili smo veći broj njihovih kompanija srednje veličine da dođu u Srbiju i rekli da ćemo ponuditi bolje uslove nego bilo koja zemlja u regionu“, naveo je Vučić, dodajući da je Francuska istinski i prijateljski orijentisana prema Srbiji, te da ga je iznenadilo donekle što su ljudi govorili samo pozitivno o Srbiji.

Prenoseći utiske o razgovoru sa premijerom Manuelom Valsom, Vučić je rekao da je to bio izrazito prijateljski sastanak, što je, kaže, retkost za malu zemlju kojima obično drže pridike, pre svega o ekonomiji ali i o političkim pitanjima i da je Francuska ponovila svoju podršku Srbiji na evropskom putu.

„Srbija je danas u drugačijoj sitauciji nego pre dve godine kad je Vals bio u Beogradu, danas sebi možemo da priuštimo ulaganje u brojne infrastrukturne projekte, a ranije nismo imali novca“, rekao je Vučić.

Dodao je da je prvi put od Valsa danas čuo da Nemačka sa Francuskom radi na redefinisanju odnosa u EU.

„Svi traže novo rešenje, naravno da proširenje u takvoj situaciji nije popularno, ali zato je podrška Francuske na tom putu još značajnija“, naveo je on.

Vučić je dodao da se nada da će trgovinska razmena između dve zemlje uskoro dostići milijardu evra, podsetivši da je u prvih šest meseci iznosila 462 miliona evra, ali da to mora da se poveća, s obzirom da sa Nemačkom imamo duplo veću razmenu.

Premijer je rekao i da će naredne godine biti „zlatne za Srbiju“ a da je potrebno sačuvati mir i stabilnost.

Vučić je razgovarao sa premijerom Francuske Manuelom Valsom, predsednikom Franucuskog Senata Žerarom Laršerom, kao i guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Venzelom.

Premijer je govorio i na poslovnoj konferenciji o Srbiji u asocijaciji Biznis Frans na kojoj je učestvovalo oko 80 Francuskih kompanija i sastao se sa predstavnicima velikih Francuskih kompanija koje imaju projekte u Srbiji, uključujući Suec Envajronment (Suez environment), Vinči Aeroport (VINCI airports), Veolia (Veolia), Alstom, Dalkia, Šnider Elektrik i Erbas.

(Izvor: sns.org.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE