Belmuž – staroplaninski specijalitet

Broj pregleda

Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, a među belmužima najukusniji je belmuž svrljiškog i knjaževačkog kraja zbog kvaliteta sira.

Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž
Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž

Ovo jelo priprema se vekovima u domaćinstvima na i u podnožju Stare planine. Tačan recept u našim selima niko nije mogao da nam da, jer svako ga priprema na sopstven način. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali je najukusniji kada se spravlja od nekoliko vrsta sira.

stara planina midzorBaka Mira kaže da se sir topi na jakoj vatri, a nakon toga pretvara se u maslo. Po pretvaranju u maslo, prilikom pripreme dodaje se malo brašna, jedna šaka.

– ‚‚Recept ne postoji, a možda i postoji, a ako postoji stariji je troduplo od mene“, kaže baka Mira koja živi u podnožju Stare planine.

Kada se pripremi ili narodski rečeno završi sa spravljanjem ovog jela, koje ima posebnu aromu i još posebniji ukus, za trpezom se iznosi u malim količinima, jer je veoma kalorično jelo.

Inače, samo ime potiče od reči ‚‚bel“ koja je označava reč ‚‚beo“ i ukazuje na boju sira i mleka, dok je ‚‚muž“ reč koja označava jačinu jela.

– ‚‚Belmuž daje snagu i vitalnost muškarcu. Pozitivno utiče na starije, al’ i mlade momke“, kroz smeh kaže Mira.

U svrljiškom kraju belmuž je proglašen afrodizijakom, pa se naše komšije hvale kako natalitet raste u njihovom kraju uz pomoć ove čarobne i prirodne hrane.

Za pripremu potrebno je:
– 1 kg mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog, jednodnevnog i neslanog)
– otprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
– soli po ukusu

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

Objavljene konačne rang liste konkursa za dodelu stipendija u opštini Knjaževac

Konačna rang lista za Svetosavski konkurs objavljena na sajtu Opštine Knjaževac

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio Knjaževac

Knjaževac unapređuje turističku ponudu kroz projekat „Magija istočne Srbije“

Opština Knjaževac obradovala mališane povodom srpske Nove godine

Konkursi za razvoj preduzetništva i poljoprivrede u opštini Knjaževac

VESTI IZ KATEGORIJE

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ obeležili Svetski dan šuma i voda sadnjom ukrasnog žbunja

Knjaževački timovi u 16. kolu Zone Istok: Timočanin ubedljiv, OFK Knjaz poražen

Privremena obustava saobraćaja u Ali Agićevoj ulici u Knjaževcu

Uhapšen osumnjičeni za proizvodnju i prodaju droge u okolini Zaječara

Proleće 2025. stiže 20. marta u 10:01

Zona Istok: Knjaževački timovi spremni za nastavak sezone

3 Odgovor

  1. Dobro je da se procita ovako nesto lepo i zanimljivo. To je zajednicki specaijalitet Svrljiga i Knjazevca i lepo je da mozemo da vidimo. Dajte samo jos malo slike da se vidi kad se pravi i kad se mesa da vide ljudi kakko to lepo izlgeda.

  2. Jela sam belmuz i mogu da kazem da je neobicnog ukusa. Jela sam u dva domacinstva. Interesuje me sto je jedan poput puza – razvlaci se i nekako je kao zelatin dok je u drugom domacinstvu bio suprotan tome – suviji i imao je sitne mrvice brasna kroz njega? da li neko zna?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ obeležili Svetski dan šuma i voda sadnjom ukrasnog žbunja

Knjaževački timovi u 16. kolu Zone Istok: Timočanin ubedljiv, OFK Knjaz poražen

Privremena obustava saobraćaja u Ali Agićevoj ulici u Knjaževcu

Uhapšen osumnjičeni za proizvodnju i prodaju droge u okolini Zaječara

Proleće 2025. stiže 20. marta u 10:01

Zona Istok: Knjaževački timovi spremni za nastavak sezone