Uvid u Jedinstveni birački spisak

Broj pregleda
Opstina Knjazevac
Opština Knjaževac

Na osnovu člana 14. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“, broj 104/2009 i 99/2011) tačke IV Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“, broj 15/2015), Opštinska uprava Knjaževac, izdaje

O B A V E Š T E Nj E

OBAVEŠTAVAJU SE građani opštine Knjaževac i interno raseljena lica sa mestom boravišta na teritoriji opštine Knjaževac, da mogu izvršiti uvid u Jedinstveni birački spisak – deo za teritoriju opštine Knjaževac i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka, na način i po postupku utvrđenom zakonom, a u vezi predstojećih izbora za predsednika Republike Srbije, raspisanih za 02. april 2017. godine.

Zahtev za promenu u Jedinstvenom biračkom spisku može podneti svaki građanin ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak, ili je upisan a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan.

Pripadnik nacionalne manjine ima pravo na upis imena i prezimena u birački spisak i na pismu i prema pravopisu pripadnika nacionalne manjine, odnosno na dvojaki upis imena i prezimena i to prvo ćiriličnim pismom prema pravopisu srpskog jezika, a potom pismom i prema pravopisu pripadnika nacionalne manjine.

Deo Jedinstvenog biračkog spiska koji se vodi za opštinu Knjaževac izložen je u zgradi opštine Knjaževac, ulica Miloša Obilića broj 1 i provera podataka upisanih u birački spisak može se izvršiti svakog radnog dana u Opštinskoj upravi Knjaževac, u vremenu od 07,00 do 15,00 časova, kancelarija broj 10, u skladu sa Zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i slanjem SMS poruke sa ovim podatkom na broj telefona koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Najkasnije pet dana pre zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 11. marta 2017. godine građani mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu.

Uvid u Jedinstveni birački spisak i promene mogu se izvršiti najkasnije do 17. marta 2017. godine u 24,00 časova, kada će Jedinstveni birački spisak biti zaključen.

Birači koji su prvi put stekli pravo i birači koji zaključno sa 2. aprilom 2017. godine stiču punoletstvo, uključujući i interno raseljena lica, birači koji su promenili adresu stanovanja, kao i birači koji na zadnjim izborima nisu mogli da glasaju iz razloga neevidentiranja istih u Jedinstveni birački spisak, potebno je da obavezno izvrše proveru verodostojnosti svog upisa, uz obavezno podnošenje važeće lične karte na uvid.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid u birački spisak ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani.

Nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, Ministarstvo vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) na način i po postupku utvrđenom zakonom.

Zahtev za vršenje promene u biračkom spisku nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska podnosi se Ministarstvu ili Opštinskoj upravi Knjaževac.

Povezano

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

Obaveštenje za pčelare povodom tretiranja višnje na plantaži u Štipini

Zamenica Jelenković i ministarka Kisić potpisale ugovor o sufinansiranju mera populacione politike

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Većnici usvojili konačne rang liste za 400 učenika i studenata

BUDUĆNOST KNJAŽEVCA: Nagrade i podrška za uspešne studente Knjaževca

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole