Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Ana Brnabić: Veća primanja za bolje radnike

Kada bude usvojen zakon o platama u javnim službama, oni koji rade bolje, više i efikasnije isti posao od svojih kolega, mogli bi za to da budu nagrađeni i većim primanjima, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ana Brnabic

Ana Brnabić i Milija Miletić

Ona je za „Blic“ objasnila da ministarstvo na čijem je čelu trenutno radi na dva zakona – o lokalnoj samoupravi i AP Vojvodini, i o platama u javnim službama, objavljeno je na sajtu tog lista.

“Ovaj prvi je već završen, trenutno u vezi sa njim imamo konsultacije sa Ministarstvom finansija, tako da očekujem da će on prvi da ide na usvajanje“, navela je Brnabić.

Kada je u pitanju zakon o platama u javnim službama, na njemu trenutno radi radna grupa, a njegova suština je da dođe do uvođenja sistema platnih razreda.

Međutim, kako je naglasila, ono što je mnogo bitnije i bez čega ni sam zakon neće imati nikakvog efekta, jeste vrednovanje rada i učinka službenika, jer u ovom trenutku sistem vrednovanja ne funkcioniše.

Prema njenom viđenju, situacija je trenutno takva da „svi dobijaju petice i neće da se zameraju jedni drugima“.

U takvoj atmosferi zapravo ne postoji nikakva motivacija za one najbolje koji imaju najveći potencijal da urade posao”, rekla je ministarka.

Na pitanje da li to znači da će za bolji i efikasniji rad zaposleni biti i nagrađivani, ministarka je odgovarila – „apsolutno“.

Ana Brnabić ocekuje da će ove godine doći do povećanja plata u privatnom sektoru, ali da ne bi mogla da kaže i za koliko.

Očekujemo to jer se ekonomska snaga svake zemlje ogleda u odnosu plata u privatnom i javnom sektoru. Ono što je meni pokazatelj da Srbija ide u pravom smeru jeste da su konačno plate u privatnom sektoru u privredi veće nego u državnoj upravi, kako i treba da bude.

Nažalost, dugo nije bilo tako, ali moralo bi jer privreda izdržava javnu upravu”, zaključila je Brnabić.

(Alo, Tanjug, Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara