Za Knjaževac i još 12 opština u Srbiji 80 miliona za energetsku efikasnost

Broj pregleda

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 13 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i opština Knjaževac, potpisali su ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu većem od 80 miliona dinara za kofinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama u njihovoj nadležnosti.

Miroljub Knjazevac
Sa potpisivanja ugovora, desno Miroljub Mihajlović

U ime opštine Knjaževac Ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti, a koji se konkretno odnosi na unapređenju energetske efikasnosti na zgradi srednje škole knjaževačke gimnazije, potpisao je zamenik predsednika opštine Knjaževac Miroljub Mihajlović.

Ukupno je dodeljeno 25 miliona dinara iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti i 500.000 dolara (57,5 miliona dinara) iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Danas potpisujemo ugovor sa 13 opština, od 16 koliko smo izabrali. Za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je obezbedio sredstva u visini od 500.000 dolara, dok preostala sredstva dolaze iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti i iz budžeta lokalnih samouprava, rekao je Antić na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u prostorijama UNDP-a u Beogradu.

Ministar je ukazao na sve veći broj opština koje se kandiduju sa projektima, što je izuzetno dobro.

Do sada je to bilo interesantno za manje lokalne samouprave, ali sada imamo velike lokalne samouprave, koje su u to ušle sistemski, rekao je on i naveo primer Kruševca, koji se pojavljuje već drugi put sa projektima.

Antić je istakao da se dinar koji se uloži u energetsku efikasnost bez ikakve dileme najbrže vraća.

Ministar je naveo da Srbija ima strategiju razvoja energetike kojom su definisani ključni ciljevi, a jedan od pravaca na koji se posebno usmerava pažnja jeste energetska efikasnost, gde postoji ogroman prostor i potencijal.

Prema njegovim rečima, ciljevi su vrlo konkretni – da do 2019. godine smanjimo potrošnju finalne energije za devet odsto, pri čemu je do sada urađeno puno projekata i isfinansirano više od 50 objekata sa stanovišta energetske efikasnosti.

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Karla Herši je istakla da je energetska efikasnost resurs koji nikako ne sme biti zapostavljen, i dodala da UNDP snažno podržava programe energetske efikasnosti u SrbijI.

Sredstva su dodeljena na osnovu rezultata javnog poziva lokalnim samoupravama koji je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo u oktobru prošle godine.

Višečlana komisija, sačinjena od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i UNDP-a, kojoj je predsedavala državni sekretar Mirjana Filipović i koja je radila uz tehničku podršku stručnog konsultanta kojeg je obezbedio UNDP, vrednovala je prispele predloge projekata prema postavljenim kriterijumima, među kojima je najvažniji smanjenje emisije CO2 nakon implementacije projekta.

Izabrano je 13 najbolje rangiranih projekata koji su zadovoljili uslove javnog poziva.

Bespovratna finansijska sredstva Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) obezbeđena su kroz projekat „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”, koji zajednički sprovode UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike, a finansiraju ga GEF i UNDP sa 2,5 miliona dolara.

Svrha projekta, koji traje do decembra 2020. godine, jeste povećanje ulaganja u energetsku efikasnost javnih zgrada i u komunalne usluge, kao i da se dobrim upravljanjem unapredi njihova energetska i troškovna efikasnost.

Takođe, projekat će obuhvatiti i dalji rad na unapređenju zakonodavnog okvira i podizanju kapaciteta na centralnom i lokalnom nivou za sprovođenje energetskog menadžmenta.

(Deo teksta preuzet sa sajta srbija.gov.rs)

Povezano

Završen Javni poziv za energetsku sanaciju u Knjaževcu za 2023.

Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada

Miroljub Mihajlović ISKLJUČEN IZ SRPSKE NAPREDNE STRANKE

Naprednjaci ISKLJUČILI Miroljuba Mihajlovića iz SNS-a!

POLITIKA: Smenjen zamenik predsednika opštine Knjaževac

Predsednik opštine Knjaževac obišao radove na rekonstrukciji objekta Knjaževačke gimnazije

VESTI IZ KATEGORIJE

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca