Podrška SKGO Knjaževcu u pripremi emisije municipalnih obveznica

Broj pregleda

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu.

SKGO opstina Knjazevac
Foto: SKGO

Tim povodom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić potpisali su 19. aprila sporazum i time ozvaničiti početak saradnje ove gradske opštine i asocijacije lokalnih vlasti u pripremi emicije municipalnih obveznica.

Do sada je u Srbiji šest puta izdata municipalna obveznica, četiri puta privatnim plasmanom – za unapred poznatog kupca tj. banke (Novi Sad – dve tranše, Pančevo i Stara Pazova) i dva puta javnom ponudom (Šabac i Stara Pazova). Opština Knjaževac planirala je emisiju obveznica javnom ponudom. Stručna podrška SKGO koju će Knjaževac u narednih 12 meseci dobiti u ovoj oblasti ogledaće se u tehničkoj podršci čitavom procesu pripreme za emisiju municipalne obveznice.

“Izdavanje municipalnih obveznica nije novina u Srbiji, ali mali broj opština koristi taj instrument finansijske podrške za realizaciju važnih infrastrukturnih ili ostalih projekata. Opština Knjaževac se odlučila na ovaj korak uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština. Mi ćemo emitovati municipalne obveznice i na taj način pružiti mogućnost građanima, fizičkim i pravnim licima, da finansijski podrže one projekte za koje smatraju da su važni. Te projekte ćemo dogovarati sa svim građanima, a oni će, uz to, moći i da zarade, jer će pripis dobiti na osnovu obveznica nego što je sada u bankama kao kamata na štednju,“ rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

“Ulazimo u proces izdavanja municipalnih obveznica i verujem da ćemo svi puno toga naučiti, a privreda i građani opštine Knjaževac puno toga dobiti kroz realizaciju projekata koji će na ovaj način biti finansirani. Ovaj proces na prvi pogled deluje jednostavno, a ustvari će na pravi način predstaviti opštinu Knjaževac finansijskom tržištu i javnosti, sopstvenim građanima i privredi“, kazao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).

(SKGO)

Povezano

EU će podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu

EU uvela novo pravilo za vozače

Reforma javne uprave jedan od tri stuba evropskih integracija

Stigao kontejner za potrebe trijaže – Pomoć EU

U rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji ,,Zaštita Stare planine“

EU daje punu podrška Knjaževcu u društvenom i ekonomskom razvoju

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja