Podrška SKGO Knjaževcu u pripremi emisije municipalnih obveznica

Broj pregleda

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu.

SKGO opstina Knjazevac
Foto: SKGO

Tim povodom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić potpisali su 19. aprila sporazum i time ozvaničiti početak saradnje ove gradske opštine i asocijacije lokalnih vlasti u pripremi emicije municipalnih obveznica.

Do sada je u Srbiji šest puta izdata municipalna obveznica, četiri puta privatnim plasmanom – za unapred poznatog kupca tj. banke (Novi Sad – dve tranše, Pančevo i Stara Pazova) i dva puta javnom ponudom (Šabac i Stara Pazova). Opština Knjaževac planirala je emisiju obveznica javnom ponudom. Stručna podrška SKGO koju će Knjaževac u narednih 12 meseci dobiti u ovoj oblasti ogledaće se u tehničkoj podršci čitavom procesu pripreme za emisiju municipalne obveznice.

“Izdavanje municipalnih obveznica nije novina u Srbiji, ali mali broj opština koristi taj instrument finansijske podrške za realizaciju važnih infrastrukturnih ili ostalih projekata. Opština Knjaževac se odlučila na ovaj korak uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština. Mi ćemo emitovati municipalne obveznice i na taj način pružiti mogućnost građanima, fizičkim i pravnim licima, da finansijski podrže one projekte za koje smatraju da su važni. Te projekte ćemo dogovarati sa svim građanima, a oni će, uz to, moći i da zarade, jer će pripis dobiti na osnovu obveznica nego što je sada u bankama kao kamata na štednju,“ rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

“Ulazimo u proces izdavanja municipalnih obveznica i verujem da ćemo svi puno toga naučiti, a privreda i građani opštine Knjaževac puno toga dobiti kroz realizaciju projekata koji će na ovaj način biti finansirani. Ovaj proces na prvi pogled deluje jednostavno, a ustvari će na pravi način predstaviti opštinu Knjaževac finansijskom tržištu i javnosti, sopstvenim građanima i privredi“, kazao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).

(SKGO)

Povezano

EU uvela novo pravilo za vozače

Reforma javne uprave jedan od tri stuba evropskih integracija

Stigao kontejner za potrebe trijaže – Pomoć EU

U rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji ,,Zaštita Stare planine“

EU daje punu podrška Knjaževcu u društvenom i ekonomskom razvoju

Mnogobrojni predstavnici ambasada sutra se sastaju sa predsednikom Đokićem

VESTI IZ KATEGORIJE

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

SERBIAN OPEN – BENCH PRESS U KNJAŽEVCU!

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26. februara u Knjaževcu!

Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja?

Konkurs za upis u vojne škole traje do 31. marta

Objavljeni novi pravilnici o ocenjivanju osnovaca i srednjoškolaca