Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Kalna deo Knjaževca i istoka Srbije

U opštini Knjaževac nalaze se mnoga naselja razbijenog, poluzbijenog i zbijenog tipa. Kalna spada uglavnom u naselje zbijenog tipa.

Kalna
Centar Kalne, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Nekada je mesto predstavljalo značajnu varošicu na karti jugoistoka Srbije, odnosno same opštine Knjaževac.

Prema popisu iz 2002. godine u Kalni je živelo 553 stanovnika, a po popisu iz 1991. godine u ovom naseljenom mestu bilo je 629 meštana.

Po rečima starosedeoca Kalna je bila opština i to do 1965. godine. Opštinu Kalna činila su sela Aldina Reka, Balta Berilovac, Crni Vrh, Ćuštica, Gabrovica, Inovo, Jalovik Izvor, Janja, Ravno Bučje, Stanjinac, Šesti Gabar, Tatrasnica i Vrtovac.

kalna s
Kalna, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Nakon ukidanja statusa opštine ovo područje je u celini ušlo u sastav opštine Knjaževac.

Inače, vredno je spomenuti da je oblast čije je središte Kalna poznato i pod imenom Budžak.

U ovom selu i danas ima dece, mlađih, ali uglavnom starijih ljudi.

Ovo naselje zaživelo je početkom 2000-tih kada se višestruko stavio akcenat na razvoj turizma na Staroj planini, odnosno na Babinom zubu, koji se nalazi baš u ovom delu Srbije.

I dalje postoji škola i jedna je od brojnijih kada su u pitanju seoskih područja. Škola je osmorazredna i broji 11 učenika.

Mnnogi za Kalnu kažu da je prolazno mesto, ali oni koji tamo odrastaju misle drugačije.

kalna reka

Kalna se nalazi na izuzetno lepoj lokaciji, na obroncima Stare planine i Midžora. Na ovom mestu nekada je postojalo antičko utvrđenje koje je u periodu od 530-552. godine obnovio rimski car Justinijan.

Stanovništvo se pretežno bavi stočarstvom, što je uslovljeno konfiguracijom terena.

Stanovnici Kalne kažu da je u ovom naselju detinstvo bezbrižno, da se živi kao i svuda u Srbiji, ali je jedan od problema smanjenje broja stanovnika.

Jeste da škola ima đaka, osmorazredna je, ali selo se prazni, neki dođu, neki odu, tako ti je to kaže M.D. iz Kalne.

Pojedini meštani pokreću sopstvene tzv. kućne bizine, uslužno šiju, rade na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, ali i kreću aktivnije da se uključuju baveći se seoskim turizmom – okosnicom ekonomskog razvoja jugoistoka Srbije.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Knjaževačke novine“ je “Život i odrastanje na seoskom području“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara