Sportisti iz Knjaževca na takmičenju u Zemunu

Broj pregleda

Na nedavnom Međunarodnom boćarskom turniru „Vidovdan 2017“ u Zemunu, među učesnicima takmičenja u balotama (tzv. „slobodno boćanje“) je bilo i Sportsko udruženje boćara „Promina“ iz Knjaževca. Zanimljiv naziv kluba i podatak da boćanja ima „južnije od Smedereva“ podstaklo nas je na razgovor s predsednikom SUB „Promina“ Vladanom Čolovićem.

Foto: Srbijasport.net
Foto: Srbijasport.net

Kada je osnovan klub?

– Promina je osnovana 23. decembra 2016. godine. Mi smo počeli postupak registracije kao klub, ali, u tom periodu je stupio na snaku Zakon o sportu i mi dobijamo instrukcije da ne možemo tako u registraciju kod APR-a. Savetovali smo se i sa ljudima iz Boćarskog saveza Srbije. Pošto smo u ispravkama potrošili sve mogućnosti za prijavu registra, krećemo u ponovni proces kao Sportsko udruženje boćara „Promina“ i tako uspevano da se registrujemo. Registrovani smo za sve vrste boćanja i možemo da se takmičimo, ali i da radimo sa osobama sa invaliditetom, posebnim potrebama i sa penzionerima. Možemo da organizujemo i „Školu boćanja“, kao i razne kulturno-sportske manifestacije. Čim se steknu uslovi, idemo u ponovnu registraciju u klub.

Šta je Promina?

– Promina je planina u Dalmaciji, bliže Drnišu, a prostire se u pravcu Knina, gde je bilo mnogo srpskih sela i odakle su u ratu došli Srbi u ovaj kraj, Timočku krajinu, odn. Knjaževac. Ima nas dosta iz prominskih sela, te je bilo logično da udruženje to ime, a nadamo se uskoro i klub.

Teren zaboćanje još uvek nemate!?

– Improvizujemo svuda po gradu. Pre dve godine smo dopli na ideju da osnujemo klub i da ovdašnje ljude naučimo boćanju, kao novom sportu. Obratili smo se za pomoć predseniku opštine, gospodinu Đokiću, koji je dao nalog Direkciji za razvoj i izgradnju grada da uradi prijekat i nađe lokaciju za izgradnju igrališta. Po tom pitanju, sa inženjerom iz direkcije, obišli smo terene Boćarskog kluba Dalmatinac u Rumi i gospodina Kljajića. Takođe, sa predsenikom BS Srbije Milanom Mileusnićem, obišli smo i teren zemunske Altine. Dakle, prijekat za igralište je urađen i overen, ali, na tome je stalo. Da budem iskren, gledali smo neke lokacije, zajedno sa predsednicima BS Srbije i Beograda, Mileusnićem i Mandićem. Bili smo na pragu rešenja, ali je zapelo oko „imovinsko-pravnih odn odnosa“. Tražimo drugo rešenje i kako se kaže, „gvožđe se kuje dok je vruće!“. U opštini su se „malo ohladili“, ali, mi ne odustajemo.

Da li ste probali da igrate boćanje?

– Nismo, jer nemamo adekvantan teren. Naravno, boćanje smo gledali i dosta smo saznali o pravilima igre. Imamo jednog člana koji je se u Francuskoj bavio petankom i osvajao mnogo nagrada i priznanja, kako u pojedinačnoj, tako i u timskoj konkurenciji. Po njegovim rečima, nije problem igrati i rafa i volo. Ujedno, jedva čeka da radi s najmlađima, kako bi ih uputio u tajne boćanja.

Planovi?

– Pre svega, da izgradimo teren po svim standardima i ne pristajemo na bilo kakve kompromise, loše po nas. Znači: teren sa četiri staze za igru, gde bi okupili decu i sa njima započeli pravilan rad. Tako bi, na pravi način, stvarali mušku i žensku ekipu za zvanična takmičenja. Takođe, radili bi na stvaranju trenera i sudija. Naravno, organizovano bi radili i sa osobama sa invaliditetom i sa posebnim potrebama. U svakom slučaju, zadatak nam je da ovaj sport proširimo i na jugoistočnu Srbiju i da napravimo savez, sa sedištem u Knjaževcu.

(Piše: Živko Radivojević, Srbijasport.net)

Povezano

Otvoren ‚‚Klub za traženje posla“

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme