Povećanje plata i penzija u oktobru?

Broj pregleda

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović istakao da raste uvoz potrošnih dobara, prodaja, promet, kao i svi realni dohoci.

dinari srbija 2 2

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je, nakon završene sedme kontrole aranžmana MMF-a sa Srbijom, da se sve odvija po planu, a da će konačne cifre o prostoru za povećanje zarada i penzija u javnom sektoru biti donete u oktobru, prilikom osme revizije MMF-a.

Podsetiću vas, mi kad smo ulazili u ovaj program, ja sam koristio poređenje sa hirurgijom, nama je cilj bio da posle tri godine steknemo trajne osnove za povećanje penzija i plata, ne samo da kompenzujemo ono što je na početku programa bilo neophodno, nego da obezbedimo osnovu za veći rast, ne samo plata i penzija nego i za veći privredni rast, zapošljavanje, takozvani održivi rast i impulsivni rast – to znači da svi građani Srbije osete boljitak, rekao je Vujović gostujući u emisiji „Oko ekonomije“ na Radio-televiziji Srbije.

On je istakao da se sve odvija po planu, da se Srbija nalazi u pozitivnoj konjukturi, objašnjavajući da to podrazumeva da raste uvoz potrošnih dobara, prodaja, promet, kao i svi realni dohoci.

Na pitanje da li je to dovoljno da penzije i primanja u javnom sektoru budu veća on je rekao da se taj trenutak približava.

Mislim da se približavamo tom trenutku. Mislim da smo jasno rekli u svim dosadašnjim saopštenjima da se taj trenutak približava. Tehnička misija u septembru i konačna osma revizija MMF-a u oktobru će dati konačne cifre o tome koliki je prostor za povećanje zarada i penzija u javnom sektoru“, istakao je Vujović.

On je napomenuo da se će pre toga u septembru biti doneta odluka o povećanju nivoa minimalnih zarada, a da ta odluka stupa na snagu od 1. januara 2018.

Na pitanje da li nam je, s obzirom da aranžman sa MMF-om ističe u februaru, potreban novi aranžman, Vujović je rekao da su u više navrata razgovarali sa kolegama o tome.

U svakoj situaciji u životu kada neka stvar dolazi do svog finala postoji potreba da se overi ono što je urađeno, rekao je Vujović.

Podsećajući šef delegacije MMF Džejms Ruf rekao da cene vrlo uspešni rad i da su spremni da nastave saradnju, Vujović je rekao da će se videti pod kojim uslovima i sa kojim sadržajem bi to moglo da bude.

Kako kaže, to ostaje da bude predmet razgovara u narednim mesecima kada se bude privodio kraju aranžman.

Navodeći da postoje neke druge ideje oko toga šta bi mogli, on je podsetio da se sa fondom na stručnom planu nastavlja saradnju u svakom slučaju pošto se nastavlja saradnja sa Svetskom bankom u čitavom nizu strukturnih projekata koji su o započeti.

Sve što radimo vodi boljitku. Ne davanju na veresiju, nego stvaranju osnove da građani misle i znaju da su na solidnom putu ka Evropi i zatvaranju raskoraka u dohocima i standardu života, zaključio je Vujović.

(Izvor: Tanjug, V. Novosti)

Povezano

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Prosečna oktobarska neto plata 75.353 dinara

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

Dostupan novi javni poziv za program „Moja prva plata“

Uporedite platu i znaćete kolika će vam penzija biti

VESTI IZ KATEGORIJE

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

2 Odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela