Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Tradicionalni vašar na dan Svetog Ilije u Knjaževcu

Na dan obeležavanja praznika Sv. Ilija, u mnogim gradovima širom naše zemlje organizuju se sabori i vašari, a jedan od najvećih vašara organizuje se upravo u opštini Knjaževac.

Foto: Radio Bubamara
Foto: Radio Bubamara

Sveti Ilija spada u najpoštovanije svetitelje među Srbija, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

Početkom avgusta, tačnije 2. avgusta, na dan praznika, u Knjaževcu se održava vašar, koji je po rečima mnogih jedan od najposećenijih u ovom delu Srbije, a kupci i prodavci dolaze iz svih krajeva Srbije.


Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Ilija prorok (heb. אֱלִיָּהוּ Ellijah „moj Bog je Jahve“; grč. Ἠλίας; lat. Ilia) bio je rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijcem.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara